Máte chuť zpomalit čas? Prosecco - pravá odměna po náročném dni

Máte chuť zpomalit čas? Prosecco - pravá odměna po náročném dni

Máte chuť zpomalit čas? Prosecco - pravá odměna po náročném dni

Obzvláště v parných letních dnech se žádanými stávají lehké, málo alkoholické nápoje. Vinný střik, ochucená piva, lambrusco apod. Proč ale používat náhražky, když můžete pít něco lepšího. Prosecco se vždy vyrábí z těch nejlepších hroznů. Hlava ani vaše peněženka z něj při rozumné konzumaci rozhodně nebolí.

Existují různé způsoby, jak vyrábět šumivé víno. Obecně platí, že čím náročnější proces vinař použije, tím jemnější perlení najdete ve své sklence vína. Letitými experty na šumivá vína jsou Italové a Francouzi. Italové nalezli v šumivém vínu opravdové zalíbení a vytvořili mnoho způsobů, jak jím osvěžit každý den. Severněji položený region Champagne ve Francii nabízí vína spíše pro slavnostní okamžiky než pro osvěžení.

Jemné perlení v proseccu vzniká díky zrání v tlakových nádobách, ze kterých se později přímo lahvuje. Metodě se říká Charmat (výslovnost “šarmat”), v Itálii také Martinotti. Takové zrání trvá několik měsíců, většinou ne déle než šest. Na rozdíl od výroby v kraji Champagne, kde je kvůli perlení víno uzavřeno v láhvi po několik let.
Podhorská oblast kraje Veneto je dlouhá léta pýchou celého regionu v severní části Itálie. Rozkládá se v kopcovitém pásu provincie Treviso. Pozitivní vliv na klima a úrodnost zdejších vinic mají na svědomí jak nedaleké horské masivy Dolomit, tak i vzduch, který sem proudí z jihu od Jaderského moře.

Jak ale najít to pravé? Prosecco patří k vínům s kontrolovaným a garantovaným původem. Na hrdle byste měli najít označení DOC nebo DOCG. Co se týče chuti, můžeme vína dělit podle perlení a cukernatosti. Dáváte-li přednost silnějšímu perlení, vyberte Prosecco DOC Spumante. Naopak Prosecco DOC Frizzante bude obsahovat o něco méně perlení. Varianta neperlivá není příliš častá a nazývá se Prosecco DOC Tranquillo. Základní dělení podle cukernatosti kopíruje dělení sektů: Brut (méně než 12 g/l), Extra Dry (12 - 17 g/l), Dry (17 - 32 g/l) a Demi sec s obsahem cukru mezi 32 až 50 g/l.

Některá restaurační zařízení v Česku vydávají nejrůznější druhy růžových šumivých vín za “růžové prosecco”. Růžové prosecco ale neexistuje! Překvapte je svou znalostí a žádejte skutečné prosecco.

Stále nevíte, kde začít? Zřejmě nejoblíbenějším proseccem je Prosecco DOC Spumante. Víno s jemným perlením, světle žlutou barvou a květinovo ovocnou vůní. Kvalitní prosecco nemusí být přehnaně drahé. Pozor ale na podezřele levná, od těch příliš nečekejte. Kvalitní zážitek poskytnou vína mezi 250 až 500 Kč.

Máte chuť zpomalit čas? Prosecco - pravá odměna po náročném dniMáte chuť zpomalit čas? Prosecco - pravá odměna po náročném dni

Doporučujeme:

De Stefani Prosecco Valdobbiadene Superiore (390 Kč)
Vinice se nacházejí v oblasti Valdobbiadene, leží ve výšce 200 až 350 m nad mořem. Oblast je má nejlepší podmínky k produkci vín prosecco a pochází z ní ta nejlepší vína. Víno má vznešenou harmonickou chuť s neuvěřitelně elegantní jemnou perličkou, delikátní tóny jablek, citrusů a lískových oříšků.

Valdellövo Prosecco Seyo Extra Dry (270Kč)
Víno světle žluté barvy se zelenými odlesky a jemnou perlivostí. Ve vůni najdete delikátní tóny akátových květů a mirabelek. V chuti potom elegantní jemnou perličku se stopou angreštu a pražených oříšků.

Paladin Prosecco Dry Tondo (290 Kč)
Výtečný sekt, nepostradatelný k přípitkům nebo jako aperitiv se svěží ovocnou chutí a jemnou perláží. Hrozny odrůdy Glera pocházejí z oblasti, ve které se hrozny pro výrobu prosecca pěstovaly již v dobách římského impéria. Víno láká svou světle žlutou barvou, jemným perlením a intenzivním aroma akácie, hrušek a citrusů.

Valdellövo Prosecco Valdobbiadene N1VO Dry (310 Kč)
Víno delikátních vůní s tóny vyzrálého angreštu, akátových květů a mirabelek. Chuť je harmonická s elegantní jemnou perličkou, delikátní stopou bílých broskví a pražených oříšků.

A vy? Už máte svého šumivého favorita na horké letní dny?