Nadace OKD vyhlásila grantové výzvy, ve hře je 20 milionů

„Možnost čeřit odvážnými programy stojaté vody českého neziskového sektoru vnímám jako výhodu firemních nadací oproti těm privátním,“ říká Jiří Suchánek.

„Možnost čeřit odvážnými programy stojaté vody českého neziskového sektoru vnímám jako výhodu firemních nadací oproti těm privátním,“ říká Jiří Suchánek. Zdroj: archiv Nadace OKD

Nadace OKD vyhlásila grantové výzvy, v nichž rozdělí neziskovým organizacím, školám a obcím kolem 20 milionů korun. Zaměří se především na podporu Karvinska, Ostravska a Frýdecko-Místecka.

„V minulých letech jsme vyčlenili vždy 80 procent všech rozdělovaných prostředků na celý Moravskoslezský kraj a pětina šla do dalších regionů. Letos půjde těchto 80 procent jen do tří okresů, ve kterých má firma OKD a naši další dárci své aktivní provozy,“ vysvětlil ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Pětina financí je určena na podporu nejlepších a nejpotřebnějších projektů v dalších částech republiky. Podrobnosti nadace zveřejnila na svém webu www.nadaceokd.cz, žádosti bude přijímat do 22. února.

Grantové programy těžařské nadace umožní podpořit pestrou škálu aktivit. „Prioritou zůstává integrace hendikepovaných lidí do společnosti, rádi ale pomůžeme také neziskovkám, které se starají o seniory, děti, společenský život nebo životní prostředí,“ dodal Suchánek. Nadace opět vypisuje také program Pro Evropu, který pomáhá neziskovým organizacím s financováním přípravy jejich žádostí o dotaci z fondů Evropské unie.