Nech na hlavě, ať je claim vidět

Z technologií aplikací motivů je u reklamních čepic nejpopulárnější výšivka, která je ve 3D provedení velmi efektní

Z technologií aplikací motivů je u reklamních čepic nejpopulárnější výšivka, která je ve 3D provedení velmi efektní

Nejen čepice módní značky Lackpard, ale i samotné coFEE mohou být dokonale „in“
Kombinace technologií je oblíbená, v tomto případě jde o motivy aplikované lisovaným plastem a výšivkou
3
Fotogalerie
Čepice je společně s nákupní taškou nejčastějším nosičem 3D reklamy

Staré přísloví se reklamních čepic týká doslova. Ještě se občas usmějeme nad kšiltovkami z první poloviny devadesátých let s logem přes celé přední pole vycpané molitanem, ale nechte na hlavě – reklamní čepice dávno dospěly a je na místě s nimi počítat.

Reklamní textil je nejrozšířenější kategorií 3DR. Například v USA v loňském roce z téměř 17 miliard dolarů utracených za reklamní předměty směřovalo 32 % právě na textil a podíl čepic v té bezmála třetině jistě nebyl malý. Hlava je tím nejcennějším, co máme a na co ostatní lidé při osobní komunikaci (většinou) zaměřují svoji pozornost. Reklamní čepice je tedy bez nadsázky korunou nebo přímo hvězdou 3D reklamy. Z mnoha studií vyplývá, že identifikace 3D předmětu s jeho dárcem je vysoká. ASI a PPAI se shodují, že v USA si 83 % dotazovaných vybaví logo na vlastněném reklamním předmětu.

ASI v průzkumu provedeném v roce 2010 uvádí, že reklamní čepice v USA, Kanadě, Austrálii a Velké Británii jsou nad tímto průměrem – 87 % respondentů, kteří je vlastní, si vybaví logo dárců. Výpočty bylo zjištěno, že co do četnosti reklamních účinků v hlavních anglicky mluvících zemích stojí čepice rozkročena spolu s taškou na prvním až druhém místě. Není se co divit, když člověk je tím nejlepším reklamním médiem. A kolik dotazovaných z uvedených zemí tedy reklamní pokrývku hlavy vlastní? Nejvíce „hlásí“ Austrálie s 24 % a Kanada s 22 %, což na obou trzích znamená třetí místo za psacími potřebami a kalendáři u protinožců, zatímco na sever od USA kalendáře předstihla trička a košile. Jen na první pohled chladná čísla jistě oživí údaj, že v USA zdobí reklamní čepice více hlavy republikánů (25 %) než demokratů (14 %). Připadá někomu, že čísla jsou nuda?

Nakupujte u odborníků

Další použité přísloví nás zavede, jak už řečeno, k odborníkovi. Firma Brand Promotion CZ se na našem reklamním trhu vyprofilovala jako jeden z hlavních dodavatelů široké škály reklamních čepic. Ty koneckonců tvoří 100% podíl její produkce. „Jsem přesvědčen, že pro firmu se specializací na určitý segment je důležité v něm vytvořit vlastní značku,“ uvádí ředitel firmy Ivo Jambor. „Naši značku reklamních čepic coFEE jsme registrovali ve všech evropských zemích. V jejím rámci si lze vybrat z třiceti modelů a více než sto padesáti barev. Pro operativní vyřešení zakázek jsou důležité bohatě a pravidelně obnovované skladové zásoby. Dá se říci, že od nás by s čepicí v jakékoli chvíli mohl odejít každý desátý obyvatel naší republiky.“ Od aplikace motivu normální nebo 3D výšivkou – sítotisk a transfer se již moc nepoužívají, a pokud ano, tak právě v kombinaci s výšivkou –, případně vyraženým nebo lisovaným plastovým logem, se zákazník dostane až k tailor made výrobku. Jde o jedinečný produkt ušitý na míru klientovi, který využívají zvláště sportovní a fan kluby, pro něž je minimální počet 300 kusů jistě přijatelné množství. Ve 3DR je pravý čas na zimní reklamní předměty a tedy i na pletené čepice s vetkanými motivy. V segmentu fashion záleží na každém detailu

Reklamní čepice bývá symbolem příslušnosti ke komunitě a spolu s kvalitou a účelností produktu se hledí také na efekt, zvláště když jde o medializované cílové skupiny. „Většina naší produkce míří za hranice a na evropském trhu jsme se již pevně usadili, takže se dostáváme k zajímavým zakázkám i mimo naši republiku,“ říká Ivo Jambor. „Snad bych mohl jmenovat spolupráci s týmem Chorche Lorenza v rámci mistrovství Moto GP, pro které řešíme i další zakázky. Jsme výhradním dodavatelem čepic pro evropskou BMW PGA tour, no a golf, to už je vlastně svět módy, který nás zajímá také a pro něj jsme zavedli značku Lackpard.“ Ve skutečném segmentu fashion záleží na každém detailu a čepice bývají i velmi složité.

Na rozdíl od těch reklamních, kde jsou zákazníci konzervativnější a převažuje požadavek na bavlnu, v módní produkci se kombinují různé materiály. Jde o funkční tkaniny, cool-fity, materiály nepromokavé a odolné vůči UV záření, mikrovlákna, acrylic, ale také materiály s předponou bio. „Produkty z biomateriálů v naší produkci zatím tvoří jen 2 až 3 procenta a na českém trhu je to ještě méně,“ dodává Ivo Jambor. „Myslím, že u nás je čepice jako reklamní předmět stále trochu podceňovaná. Mnozí zákazníci zde hledí hlavně na kvantitu. Trendem je ale za stejné peníze získat v menším množství kvalitnější produkt, který však bude opravdu použitelný. Většinou se zákazníka ptám, zda by objednanou čepici nosil on sám. Pokud odpoví ano, je jisté, že je budou používat rovněž jeho cílové skupiny.“