Nejhorší čísla za 10 let. CME, vlastník Novy, prohloubil ztrátu na 3,2 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizi Nova, za tři čtvrtletí prohloubila ztrátu po zdanění na 173,3 milionu dolarů (cca 3,2 miliardy korun). O rok dřív vykázala ztrátu 43,3 milionu dolarů. Výnosy klesly o 12,7 procenta na 453,1 milionu dolarů. Analytik J&T Banky Pavel Ryska upozornil, že firma zveřejnila nejhorší ukazatele za posledních deset let. Akcie CME na pražské burze dne kvůli tomu ztratily přes polovinu hodnoty.

„Naše vedoucí podíly ve sledovanosti nám dávají silnou výhodu před naší konkurencí, čehož hodláme využít a zaměřit své úsilí na zpeněžení naší sledovanosti. Hlavní prioritou je zlepšení finančních výsledků v České republice,“ uvedl Christoph Mainusch, jeden ze dvou generálních ředitelů CME. Mainusch a Michael Del Nin na postu vystřídali Adriana Sarbua, který v srpnu rezignoval.

V Česku výnosy CME do září i v samotném třetím čtvrtletí klesly. Za devět měsíců firma utržila 121,9 milionu dolarů (asi 2,3 miliardy Kč), za samotné třetí čtvrtletí 39,4 milionu dolarů. V samotném třetím čtvrtletí vykázala CME ztrátu po zdanění 45 milionů dolarů, o rok dřív ztráta činila 18,4 milionu dolarů. Výnosy firmy za třetí čtvrtletí klesly o tři procenta na 135,8 milionu dolarů.

„Výsledky za třetí čtvrtletí byly nejhorší sadou čísel, kterou společnost představila za posledních deset let. Investory nezklamaly ani tak tržby, ale spíše hluboce záporný zisk před odpisy (EBITDA),“ sdělil analytik J&T Banky Pavel Ryska. Příčinou je podle něj přetrvávající slabý zájem inzerentů v Česku a na Slovensku a masivní investice společnosti do programů, aby zvýšila svoji sledovanost. „K tomu se navíc přidaly náklady na restrukturalizaci firmy a výplata odchodného bývalým členům vedení,“ dodal analytik. Akcie CME na pražské burze dnes klesly o 50,65 procenta na 56,75 koruny.

Akcie CME (CETV) na pražské burze se dnes propadly o více než 50 procent:Akcie CETV na pražské burzeAkcie CETV na pražské burze | holusa@mf.cz

„Celkově hodnotíme výsledky jednoznačně negativně, zejména po poslední rally na akciích. Zlepšení nelze čekat ani ve čtvrtém čtvrtletí. Negativně hodnotíme zejména slabou hotovostní pozici skupiny. Reálně tak hrozí další naředění stávajících akcionářů,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

CME snížila celoroční výhled výnosů na 640 milionů dolarů až 650 milionů dolarů a čeká provozní ztrátu bez zahrnutí odpisů a amortizace (OIBDA) od 40 milionů dolarů do 30 milionu dolarů. Zohledňuje tak i předpoklad horších finančních výsledků v ČR a na Slovensku.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku.