NetMonitor: Nejvíc času trávíme na komunitních portálech

Tablet

Tablet

Podle výzkumu NetMonitor rostl v dubnu počet internetových uživatelů navštěvujících webové stránky z mobilních zařízení. Počet uživatelů používajících pro sledování těchto webů tablety a mobily přesáhl v předchozím měsíci 1,56 milionu. Čeští internetoví uživatelé sledují pomocí mobilních zařízení nejraději horizontální, zpravodajské a bulvární portály a nejvíce času tráví na komunitních portálech.

Návštěvnost webových stránek z mobilních zařízení tvoří v České republice 6,4 procenta. Podobného podílu dosahuje návštěvnost z mobilních zařízení v celém regionu CEE (6,6 %), naopak nejvíce zobrazení stránek generovaných z mobilů a tabletů bylo zaznamenáno na Slovensku (20 %). Vyplývá to ze studie gemiusAudience od společnosti Gemius.
Zatímco penetrace klasického internetu je v ČR vysoká a dosahuje 70 procent, rozšíření mobilních zařízení je 13 procent. Mobilní návštěvy českých webových stránek jsou v 82 procentech realizovány telefony a ve zbývajících 18 procent tablety.

Využití jednotlivých zařízení používaných pro připojení k internetu se mezi českými uživateli mění v průběhu dne. Ráno (mezi 6. a 9. hod.) jsou nejpoužívanější mobilní telefony, v pracovní době to jsou klasické PC a večer (19. až 24. hod.) tablety. Polovina všech návštěv generovaných tablety probíhá mezi 17. a 23. hodinou a s vrcholem mezi 20. a 22. hodinou večerní.

Gemius - logoGemius - logo | Gemius

Dvě hodiny na sociálních sítích

Webová kategorie „Komunitní a teens servery, fotogalerie“ zahrnuje především chaty, seznamovací a komunitní portály či blogy. V dubnu 2013 navštívilo z klasických PC webové stránky zahrnuté do této kategorie více než 2,4 milionu českých uživatelů. Tito návštěvníci provedli na komunitních a seznamovacích portálech více než 725 milionů zobrazení webových stránek a více než 31 milionů návštěv měsíčně. Jedna návštěva trvala přibližně kolem deseti minut a celkový strávený čas (ATS) na těchto webech přesáhl 2 hodiny a 11 minut.

NetMonitor - logoNetMonitor - logo | NetMonitor

Rekordní Blog

Nejvíce návštěvníků měly v dubnu tři webové stránky zahrnuté v této kategorii. První z nich je Blog.cz, který umožňuje publikovat vlastní blogy či sledovat příspěvky jiných bloggerů (více než 1,2 milionu uživatelů), druhé místo patří webu Rajče.net, který umožňuje publikaci vlastních fotografií (téměř 752 tisíc uživatelů) a na třetím místě se v dubnu umístila česká sociální síť Lidé.cz (více než 702 tisíce uživatelů).

Mobilní návštěvy českých uživatelů se měří pro dva weby z kategorie „Komunitní a teens servery, fotogalerie“, a to m.lide.cz a m.spoluzaci.cz. V dubnu 2013 měl komunitní portál m.lide.cz více než 86 tisíc mobilních uživatelů, tedy přibližně desetkrát méně než reálných uživatelů z klasických PC. Tito uživatelé provedli na komunitním portálu 1,1 milionu návštěv a strávili na něm v průměru 3 hodiny a 46 minut na návštěvníka. Webové stránky m.spoluzaci.cz, které umožňují najít a komunikovat se svými spolužáky, dosáhly ve čtvrtém měsíci počtu téměř 34 tisíce mobilních uživatelů.