Novinářskou cenu 2011 ovládl Respekt

Erik Tabery přebírá Novinářskou cenu 2011

Erik Tabery přebírá Novinářskou cenu 2011 Zdroj: Nikola Hronkova

Redaktoři Respektu, Lidových novin, České televize, Českého rozhlasu a Aktuálně.cz včera převzali ocenění soutěže Novinářská cena 2011, která hodnotí žurnalistické práce vydané v uplynulém roce. Slavnostního večera v pražském Rock Café se zúčastnilo na 100 osobností z médií, nevládních organizací a veřejného života. Soutěž v České republice pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem. Vítězové získali kromě diplomů také odměnu 20 000 korun.

Nejlepší komentář je od Taberyho

Nejvíce ocenění si odnesli redaktoři Respektu, kteří téměř ovládli kategorie psané žurnalistiky. Petr Třešňák zvítězil v psané reportáži se svým textem o pacientech a pracovnících psychiatrické léčebny v Bohnicích. Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný si odnesli cenu za investigativně-analytický příspěvek, který poukázal na systémové chyby v české justici, a šéfredaktor Erik Tabery si připsal vítězství v kategorii Nejlepší komentář. „Úvaha Zpátky do současnosti patří k tomu nejlepšímu, co v minulém roce vyšlo. Text je postavený na hluboké znalosti a schopnosti nalézat neotřelé souvislosti a formulovat je srozumitelným jazykem,“ ocenili jeho komentáře porotci Pavlína Kalousová, Tomáš Řehák, Pavel Šaradín a Petr Bílek.

V kategorii Nejlepší rozhovor psané žurnalistiky převzali ocenění Tomáš Němeček a Barbora Minksová z Lidových novin za rozhovor s Václavem Havlem o české ústavě a justici. V kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura, která je společná pro soutěž v Česku i na Slovensku, zvítězil slovenský autor Fedor Vico.

Rozhlas zvítězil nad televizí

V audiovizuálních kategoriích překvapivě zvítězil rozhlas nad televizí. Redaktorka Českého rozhlasu 2 Lenka Svobodová získala ocenění za rozhovor s Madeleine Albrightovou a redaktor Petr Vavrouška byl oceněn za reportáž z Černobylu, kterou vysílal Český rozhlas – Radiožurnál. V kategorii Nejlepší investigativně-analytický příspěvek zvítězil reportér ČT Lukáš Landa za sérii o předražených jízdenkách pražského Dopravního podniku.

Ceny rozdával i Google

Novinkou letošní soutěže byly kategorie Google Digital Innovation. Cenu Googlu za inovativní občanskou online žurnalistiku převzali autoři projektu Paměť národa, který zprostředkovává osudy lidí z české a československé moderní historie.

Cenu Googlu za inovativní profesionální online žurnalistiku získali redaktoři Aktuálně.cz Petr Holub a Sabina Slonková za speciál věnovaný korupci v českém zdravotnictví. Sabina Slonková se také stala držitelkou Česko-slovenské ceny veřejnosti za příspěvek, který měl za poslední rok největší dopad na společnost, nebo výrazně přispěl k posílení práv občanů. Pro její speciál o platech úředníků hlasovalo v online hlasování 1566 lidí.