Novým šéfem Porsche se stane výrobní ředitel Blume

Nový generální ředitel Porsche Oliver Blume

Nový generální ředitel Porsche Oliver Blume Zdroj: Porsche

Novým šéfem německého výrobce sportovních vozů Porsche se stane jeho dosavadní výrobní ředitel Oliver Blume (47). Ten od 1. října nahradí odcházejícícho generálního ředitele firmy Matthiase Müllera (62), který minulý týden převzal kvůli skandálu s emisemi nejvyšší výkonnou funkci u mateřské skupiny Volkswagen.

Mülllera v pátek jmenovala dozorčí rada Volkswagenu do čela představenstva. V čele největšího světového prodejce automobilů nahradil s okamžitou platností Martina Winterkorna (68), který ve středu odstoupil z funkce generálního ředitele kvůli skandálu s manipulacemi emisních měření u naftových vozů.

Skandál vypukl minulý pátek, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u téměř půl milionu vozů VW a Audi s naftovými motory, které se za posledních sedm let v USA prodaly, používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (438 miliard korun). Skandál začaly vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob.

Volkswagen přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut. Z toho téměř 150 tisíc se jich prodalo v České republice.

Pochybnosti o novém vedení VW
Poradenská společnost Hermes EOS má vážné pochybnosti o tom, zda hlavní akcionáři Volkswagenu pochopili potřebu zásadní reformy automobilky, když do čela firmy zvolili člověka přímo z firmy. Svůj názor chce poradenský podnik vyjádřit i na listopadové valné hromadě.
Po odhalení skandálu s měřením emisí rezignoval generální ředitel Martin Winterkorn. Na jeho místo správní rada v pátek jmenovala Matthiase Müllera, který do té doby řídil divizi Porsche. Předsedou správní rady byl pak podle předpokladu zvolen finanční ředitel koncernu Hans Dieter Pötsch. Někteří investoři však mají dojem, že to bylo příliš rychlé rozhodnutí.
Hermes EOS uvedl, že sice bylo dobré, že Winterkorn odešel, za znepokojivé ale označují, že novým nejvyšším představitelem se stal člověk zevnitř firmy. „Volba dozorčí rady vyvolává skutečné pohybnosti o tom, zda hlavní akcionáři rozpoznali potřebu zásadní reformy a skutečného nového začátku,“ uvedl v prohlášení ředitel Hermes EOS Hans-Christoph Hirt. Tyto obavy zdůrazňuje skutečnost, že Müller i Pötsch byli členy vedení podniku, a tím pádem i spoluzodpovědni za řízení Volkswagenu.
Hermes EOS se rozhodl zúčastnit mimořádné valné hromady akcionářů Volkswagenu 9. listopadu a vysvětlit na ní své obavy ohledně řízení společnosti. Chce také navrhnout změny ve vedení i ve firemní kultuře. Hermes EOS se angažuje ve firmách jménem vlastníků, jako jsou třeba penzijní fondy. Má přes 40 klientů s majetkem asi 116 miliard dolarů.

Pavel Páral: Supi už jsou ve vzduchu

**