Odchází mluvčí ministerstva obrany Grund, nahradí ho Malíková

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Zdroj: ctk

Ani ne po roce se má změnit vedení odboru komunikace a propagace ministerstva obrany, dosavadního ředitele Jiřího Grunda má od srpna nahradit bývalá šéfka odboru tisku a PR rezortu vnitra Jana Malíková. E15 to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Podle dostupných informací není ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) spokojen s prezentací svého úřadu v médiích. Malíkovou mu měl doporučit exministr vnitra a jeho stranický kolega Ivan Langer.

Bývalý novinář Grund, který sedm let působil jako mluvčí české pobočky Microsoft a předloni si založil konzultační společnost Grucon, má zůstat dál poradcem Vondry. Grund zatím nebere telefon a nereaguje ani na sms.

Loni v listopadu, tedy dva měsíce po nástupu do funkce, se o Grunda začala zajímat Vojenská policie a inspekce ministra obrany. Podle anonymního podání měl použít služební vůz k soukromé cestě nebo zorganizovat mediální trénink pro tři vojáky za 35 tisíc korun kvůli vystupování v televizi.

„Takové tréninky probíhaly, probíhají a budou probíhat pořád. Navíc jde o standardní cenu,“ bránil se Grund.
Grund byl také kritizován na serveru problemyvarmade.cz. Podle jednoho z příspěvků měl být zařazen do 14. platové třídy s platem přes 70 tisíc korun, přestože tomu údajně neodpovídalo jeho vzdělání.

Deník E15 nedávno informoval o tom, že odbor komunikace a propagace se chystal vypsat několik zakázek takzvaného malého rozsahu. Poptávat se měly analýzy a monitoring médií, marketingové a reklamní služby či odborníci na spravování webových stránek.

Odbor přitom patří se svými téměř šedesáti zaměstnanci k vůbec největším v rezortu obrany. „Nemáme na starost jen komunikaci s veřejností, ale i interní komunikaci, provoz tiskárny, prezentačních sálů v objektech ministerstva či výrobu interních resortních časopisů a knih. Jednotka která se zabývá komunikací s veřejností má pouze devět lidí,“ hájil se Grund. Před jeho nástupem v odboru podle něj pracovalo více než 180 lidí.

Kdo je Jana Malíková

V oblasti PR pracuje od roku 1998. V letech 2001 až 2007 působila jako tisková mluvčí a vedoucí PR v televizi Prima. Od roku 2007 byla ředitelkou odboru tisku a PR ministerstva vnitra.