Plzeň otevírá inkubátor pro kreativce

Depo2015 v Plzni

Depo2015 v Plzni Zdroj: archiv

Plzeň 2015 otevírá přihlášky do prvního inkubátoru v ČR zaměřeného čistě na podporu podnikání v kreativních odvětvích.

Kreativní inkubátor Depo2015 je tříměsíční vzdělávací program, který řeší potřeby firem z kreativních odvětví a posouvá je od nápadu na produkt nebo službu přes důkladně propočítaný business plán až po uvedení na trh. Program je určený pro firmy v oborech produktového, grafického a oděvního designu, šperku, animace a příbuzných kreativních odvětví.

„Kreativní inkubátor Depo2015 nabízí osm celodenních intenzivních vzdělávacích kurzů s lektory z praxe. Zájemci se dozvědí více o strategickém plánování, finančním řízení firmy, marketingu nebo vstupu na zahraniční trhy. V průběhu kurzu je čekají i osobní konzultace s koučem a mentory a na závěr zhodnocení projektu profesionály. Kromě toho získávají možnost využívat zázemí Depa2015: sdílenou kancelář nebo prototypovou dílnu s 3D tiskárnou a dalšími technologiemi,“ vysvětluje manažerka projektu Michaela Mixová z týmu Plzeň 2015.

Kreativní inkubátor už má svůj první turnus za sebou. Pilotní cyklus letos v červenci úspěšně dokončilo 6 kreativních týmů z oboru grafického a produktového designu, zážitkového turismu či z oboru služeb nabízejících využití řemesel a nových technologií. Příkladem jsou místní firmy jako mladé kreativní studio Remembership nebo třeba grafické studio Cook Design, které se snaží vytvářet most mezi studenty designu a firmami.

„Překvapila nás šíře informací, které jsme na kurzech získali. Díky nim a osobnímu kouči, který se nám věnoval, jsme zúžili portfolio našich služeb a zjistili, jak je srozumitelně komunikovat k zákazníkům. Celý tým se stmelil a sladil. Kreativní inkubátor byl pro nás víc než základní školou businessu,“ popisuje své zkušenosti Radim Pekárek z grafického studia Cook, které se věnuje tématům spojeným s jídlem.

Účastníky čekají kurzy ke strategickému plánování, budování značky, finančnímu řízení firmy a další. Lektoři jsou nejen zkušení profesionálové z ČR, ale i zahraničí, například německý expert na podnikatelský rozvoj Thomas Holzmann, lektorka na Prague College Sherrihan Radi, spoluzakladatelka pražského Techsquare Petra Hubačová, která bývá označována za královnu českých startupů, nebo Tomáš Hrivnák, zakladatel špičkového týmu specializovaného na budování a rozvoj značky.