PNS klesl zisk na 42,6 milionu, většina má jít vlastníkům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

První novinové společnosti (PNS) loni klesl zisk na 42,6 milionu korun ze 67,2 milionu v roce 2012. Vyplývá to z pozvánky firmy na valnou hromadu. Tuzemský největší distributor tisku na ní v úterý rozhodne o dividendě a personálních změnách v dozorčí radě.

Společnost plánuje na dividendě vyplatit 39,5 milionu korun. Zbytek poputuje na účet nerozděleného zisku minulých let a do rezervního fondu.

Mezi akcionáři PNS jsou tuzemské vydavatelské firmy. Czech News Center drží 27,02 procenta, Mafra 26,27 procenta a společnost HKM Beteiligungs, která vlastní vydavatelství Vltava-Labe-Press, má 26 procent akcií. Menší podíly mají vydavatelství Bauer Media (11,24 procenta) a Astrosat Media (devět procent).

V souvislosti s vlastnickými změnami v tuzemských mediálních domech by se mělo změnit i složení dozorčí rady PNS. Již letos v březnu se stal členem tohoto orgánu zástupce Mafry Štěpán Košík. Stalo se tak poté, co vydavatele deníků MF Dnes a Lidové noviny ovládl Agrofert Andreje Babiše. Konkrétní návrhy personálních změn v PNS zatím nejsou k dispozici.

Hlavním předmětem činnosti PNS je distribuce tisku, vedle celostátních i regionálních deníků a časopisů také elektronických médií, neperiodických publikací a dalšího doplňkového sortimentu. Firma zásobuje tiskem 18.000 prodejních míst, což je podle PNS nejhustší síť prodejních míst v celé Evropě. Další aktivitou holdingu je přímé provozování sítě maloobchodních prodejen tisku a doplňkového zboží.