Polovina přístupů na internet je z mobilních zařízení

Telefon HTC (ilustrační foto)

Telefon HTC (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: John.Karakatsanis via Flickr

Téměř polovina českých internetových uživatelů navštěvuje webové stránky zapojené do výzkumu NetMonitor z mobilních zařízení. Počet těchto uživatelů se meziměsíčně zvýšil o více než 184 tisíce a v listopadu dosáhl 3,35 milionu. Rostl také počet mobilních zobrazení stránek, který překročil hodnotu 1,1 miliardy.

V listopadu navštívilo webové stránky zapojené do výzkumu 6,8 milionu českých a necelé 2 miliony zahraničních internetových uživatelů. Denně sledovalo tyto weby 3,4 milionu uživatelů, kteří na nich strávili v průměru více než hodinu a půl času. Největší nárůst návštěvnosti byl zaznamenán v případě kategorií Mužské magazíny o životním stylu (12 %), E-commerce (11 %) a TV, rádia (8 %). Kategorie E-commerce dosáhla nejvyššího meziměsíčního nárůstu počtu zobrazení stránek (7 %).

Nejvyšší počet mobilních zobrazení stránek (data za říjen 2014) byl zaznamenán u kategorií HP rozcestníků (187 milionů), E-commerce (108 milionů) a Komunikační služby (83 milionů). Nejvyššího podílu mobilních zobrazení stránek dosáhla kategorie Těhotenství a rodičovství, kde byla více než čtvrtina zobrazení provedena prostřednictvím mobilních telefonů a tabletů.

Návštěvnost internetu v ČR – meziměsíční porovnání výsledků za říjen a listopad 2014Návštěvnost internetu v ČR – meziměsíční porovnání výsledků za říjen a listopad 2014 | NetMonitor

Počet uživatelů sledujících multimediální obsah dosáhl v listopadu téměř 3,7 milionu RU a počet zahájených přehrání se v listopadu zvýšil o pozoruhodných 19 milionů (15 %). Streamovaný obsah sledovalo denně více než 740 tisíc RU, a to v průměru půl hodiny. Videa na zapojených webech sleduje více mužů než žen (51 %) a nejpočetnější skupinou uživatelů jsou ti ve věku 35–44 let.