Poslance kontrolující Babišův protikorupční útvar povede Beznoska

Adolf Beznoska

Adolf Beznoska

V čele stálé sněmovní komise pro kontrolu Finančního analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí bude poslanec Adolf Beznoska (ODS). Do funkce ho navrhly kluby ODS a Úsvit - Národní koalice, jiný kandidát nebyl. Beznoska dosud stál v čele podvýboru pro FAÚ.

O vzniku komise rozhodli poslanci začátkem října. Na činnost FAÚ dosud dohlížel sněmovní podvýbor, v jehož čele stál rovněž poslanec Beznoska. Kromě něj v komisi zasedají za ČSSD Ladislav Šincl a Zdeněk Syblík, za ANO Jan Volný a Karel Rais, za KSČM René Číp a za TOP 09 a Starosty Zdeněk Bezecný.

Se zřízením stálé komise pro FAÚ počítá novela zákona, kterou Parlament schválil letos. V účinnost vstoupila k 1. říjnu.

Novelu ve Sněmovně předložila opoziční ODS. Původně v ní navrhovala, aby ředitele FAÚ jmenovala vláda místo ministra financí. Mezitím ale začal platit služební zákon a podle něj ředitele jmenuje státní tajemník na ministerstvu. Občanští demokraté od této části svého návrhu proto později ustoupili.

Finanční analytický útvar se zaměřuje zejména na boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí. Přijímá kvůli tomu informace o podezřelých obchodech.