Praha dá za právníky ve sporu o Blanku přes 22 milionů

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Za právní služby spojené s rozhodčím řízením týkajícím se tunelového komplexu Blanka zaplatí Praha přes 22 milionů korun. Peníze půjdou z rozpočtu odboru městského investora, pod který problematická stavba spadá.

Praha se pře se stavební firmou Metrostav ohledně nezaplacených faktur za víc než dvě miliardy korun. Magistrát však zpochybňuje platnost celé smlouvy, podle níž se tunel staví. Tvrdí, že je neplatná a že dlužné peníze má, ale nemůže je vyplatit.

Jednání Prahy a Metrostavu byla neúspěšná a vedla k zastavení stavby. Metrostav minulý týden podal k rozhodčímu soudu žalobu na pražský magistrát.

Město ani neví, kolik za přerušení stavebních prací zaplatí. Na jednání výboru pro dopravu to dnes řekl náměstek Jiří Nouza z TOP 09. Pokud by situace došla až k nutnosti zakonzervovat stavbu, náklady by se podle něj vyšplhaly na 1,5 miliardy. Podle informací serveru E15.cz bude zabezpečení komplexu stát měsíčně 27 milionů korun.

Stavbu provází i další problémy. Podle zprávy magistrátního kontrolního odboru například nesouhlasí částky v seznamu dokladů k jednotlivým stavbám předloženém odborem účetnictví a částkami vedenými odborem městského investora. Rozdíl v částkách za stavební část je až 400 milionů korun.

Tunel Blanka měl být původně zprovozněn v roce 2011, termín se ale odsunul na jaro 2014. Cena stavebních prací i technologie měla být zhruba 26 miliard korun, nyní se ale hovoří o více než desetimiliardovém nárůstu.

Tomáš Hudeček: Blanku můžeme otevřít podle plánu, i když se soud potáhne