Představenstvo Letiště Praha bude čtyřčlenné, povede ho Kraus

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Valley-c, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Šéfem představenstva společnosti Letiště Praha se stal jeho dosavadní člen Jiří Kraus (40). Vedení Českého Aeroholdingu se též usneslo na změně stanov Letiště Praha, kterou se mění počet členů představenstva ze současných tří na čtyři. Do představenstva valná hromada jmenovala k 1. říjnu Tomáše Rohlenu (56) a Milana Špačka (45) a k 1. listopadu Jiřího Petržilku (39).

Český Aeroholding jako jediný akcionář Letiště Praha odsouhlasil také ukončení výkonu funkce předsedy jeho představenstva Jiřího Pose (53). Pos, který stál v čele letiště od roku 2011, s účinností k 1. říjnu zaujal neobsazenou pozici v pětičlenném představenstvu Českého Aeroholdingu. Pos přišel do Letiště Praha v roce 2006 z Českých aerolinií, nyní bude v Aeroholdingu zodpovědný za IT a rozvojové projekty.

Představenstvo Letiště Praha tvoří dva odborníci z řad zaměstnanců, Kraus a Rohlena. Kraus je z pozice předsedy představenstva zodpovědný za řízení společnosti a správu majetku, do Rohlenovy gesce spadá od října letecký obchod a provoz. Špaček povede složky letiště, které mají na starosti zajištění bezpečnosti, Petržilka bude zodpovídat za komerční aktivity.

„Tyto kroky zapadají do plánu centralizace veškerých administrativních, ale zároveň i strategických procesů do mateřské společnosti tak, aby se jednotlivé dcery mohly věnovat zejména provozním záležitostem a veškerým exekutivním činnostem, které souvisejí s jejich podnikáním. Zaměření a rozvojové plány jednotlivých dceřiných společností budou navazovat na strategii Českého aeroholdingu,“ uvedl šéf představenstva Aeroholdingu Václav Řehoř.

Z Ruzyně létá přes 50 dopravců
Pražské letiště za osm měsíců letošního roku odbavilo zhruba 7,5 milionu cestujících, což je o procento meziročně více. Loni z Prahy létalo 52 dopravců na pravidelných linkách do celkem 118 destinací. Nejvíce cestujících směřovalo do Velké Británie, Ruska, Německa, Francie a Itálie.
ČSA, které loni prodělaly téměř miliardu korun, se potýkají s nedostatkem kapitálu. Kvůli propouštění, které má mimo jiné postihnout třetinu pilotů a bezmála polovinu stevardů, je nyní společnost ve sporu s odbory.

Český Aeroholding a jeho dceřiné společnosti v posledních měsících procházejí výraznou personální obměnou. Koncem července rezignoval na post šéfa Aeroholdingu Miroslav Dvořák, kterého nahradil člen představenstva Řehoř. Začátkem září odešel šéf ČSA Philippe Moreels a předsedou představenstva se stal Jozef Sinčák.