Provozní zisk CME vzrostl o 44 procent. Stoupají výnosy z reklamy

CME Group

CME Group Zdroj: CME

Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další televizní stanice, zvýšila ve druhém čtvrtletí základní provozní zisk (OIBDA) o 44 procent na 46,8 milionu dolarů (1,14 miliardy korun). Společnosti stouply výnosy z televizní reklamy. Ve většině zemí, kde působí, se jí rovněž podařilo zvýšit podíl na trhu s televizní reklamou.

Ukazatel OIBDA představuje provozní výsledek před odpisy a amortizací. CME dnes zveřejnila tento výsledek při neměnných směnných kurzech.

Výnosy CME se při neměnných směnných kurzech ve druhém čtvrtletí zvýšily o osm procent na 166,8 milionu dolarů. Společnost to vysvětlila především vyššími výnosy z televizní reklamy, které stouply o devět procent.

Dařit se má i nadále

Hlavním akcionářem CME je americká mediální skupina Time Warner. Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a ve Slovinsku.

Firmě se kromě vyšších výnosů z televizní reklamy podařilo zvyšovat i podíl na trhu s televizní reklamou. Ten jí ve druhém kvartálu stoupl v pěti že šesti zemí, kde působí.

„Naše programy zaujaly první místa ve sledovanosti během jarní sezóny a náš celkový podíl na sledovanosti se zvýšil v pěti ze šesti zemí při současném snižování programových nákladů,“ uvedl v prohlášení druhý výkonný šéf CME Christoph Mainusch. Kombinace vyšších výnosů a nižších nákladů podle něj vedla k významnému zlepšení zisku OIBDA v celém prvním pololetí. „Očekáváme, že tento trend bude nadále trvat po celý rok,“ uvedl také.