Průzkum: Změnit místo je nejvhodnější jednou za pět a více let

trh práce

trh práce Zdroj: Petr Horky

Změnit zaměstnání je podle většiny návštěvníků pracovního portálu OnlinePráce nejvhodnější jednou za pět a více let. Shodlo se na tom 61 procent z téměř 1400 účastníků červnové ankety. Dalších 28 procent respondentů uvedlo, že je vhodné práci měnit jednou za dva až tři roky. Jen 11 procent lidí si myslí, že práci lze měnit každý rok.

„Při pohledu na výsledky ankety lze říci, že hlasující návštěvníci portálu jsou v názoru na střídání zaměstnání relativně konzervativní,“ uvedla Lea Kozáková ze zákaznického servisu OnlinePráce. Obecně je podle ní vhodné práci neměnit příliš často, optimální je rozmezí tři až pět let, někdy i více.

Časté změny zaměstnání mohou prý uchazeče o novou práci silně limitovat, protože to pro potenciálního zaměstnavatele není dobrý signál, a ten si může oprávněně myslet, že ani u něj kandidát nezůstane dlouho. Nápadně časté střídání místa, třeba po roce, také může personalistům signalizovat, že dotyčný kandidát není buď dostatečně zralý, nebo že jde například o konfliktního člověka, podotkla.Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů České republiky.