Ringier zpoplatní na internetu část obsahu Blesku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ringier

Ringier Axel Springer CZ částečně zpoplatní svůj obsah na internetu. Ke zpoplatnění dojde v průběhu první poloviny příštího roku, jak na dnešní konferenci Mobile Internet Forum 2013 uvedl Matěj Hušek, ředitel digitální divize vydavatelství.

Většina článků na serveru blesk.cz by sice měla být i nadále zdarma, zájemce však zaplatí za prémiový obsah, tedy zejména exkluzivní materiály „nekopírovatelné konkurencí“, což podle Huška mají být například video, zvukové záznamy či unikátní exkluzivní fotografie. Ředitel digitální divize zároveň uvedl, že nechce prodávat jednotlivé články ale časové balíčky.

Co se týká způsobů placení, vedle klasické platební brány se v Ringieru přiklánějí k placení pomocí posílání SMSek z mobilu. „I když při tomto způsobu placení přicházíme o část peněz, výhodou je, že je to nejjednodušší způsob. A když chceme, aby lidé za naše stránky platili, musíme jim nabídnout takový nástroj, který zvládne doslova každý,“ vysvětlil Hušek. Ceny za úhradu internetového obsahu by měly něco nižší než u tištěného deníku, což podle něho vychází z filosofie, že vydavatel hodlá zachovat podobnou marži jako u papírového vydání.

Ze začátku by mělo vydavatelství nabízet zájemcům o exkluzivní obsah zaváděcí slevy.