Rošáda v ČSOB: Lučan odchází na Slovensko

ČSOB

ČSOB

ČSOB Slovensko bude mít nového finančního ředitele, který přijde z pražské centrály. Stane se jím Ján Lučan, dosavadní vrchní ředitel útvaru korporátního bankovnictví ČSOB.

Vrchní ředitel útvaru korporátního bankovnictví Československé obchodní banky Ján Lučan povýší. Ale nikoliv přímo v pražské centrále banky. Stane se totiž členem vedení ČSOB Slovensko, což je slovenská dceřiná firma ČSOB. „Ján Lučan posílí nejvyšší vedení ČSOB na Slovensku a od 1. 2. 2018 se stane členem představenstva a vrchním ředitelem pro oblast financí ČSOB Slovensko,“ uvádí Michaela Průchová z ČSOB.

Na starosti bude mít oblast financí, řízení rizik, controlling nebo například řízení aktiv a pasiv bankovního domu. „Jmenování Jána Lučana do nejužšího vedení ČSOB Slovensko v tuto chvíli podléhá schválení Slovenské národní banky,“ dodává Průchová.

Lučan vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. V ČSOB pracuje od roku 2000, předtím působil v Investiční a Poštovní bance (IPB) jako právník oddělení investičního bankovnictví.

Lučanův kariérní postup ale není jedinou změnou v rámci Československé obchodní banky. Do čela Českomoravské stavební spořitelny totiž míří současný člen představenstva ČSOB Tomáš Kořínek, který má nahradit dlouholetého šéfa „Lišky“ Vladimíra Staňuru. Přestup potvrdilo několik zdrojů obeznámených s celou záležitostí.

Kořínka ale ještě musí schválit Česká národní banka a zbývající akcionář Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), kterým je největší německá stavební spořitelna BausparkasseSchwäbischHall. Ta vlastní 45procentní podíl v ČMSS. To by však neměl být podle informací E15 problém. ČSOB na dotaz ohledně změny v čele stavební spořitelny neodpověděla.

Dlouholetý šéf ČMSS Staňura končí po čtrnácti letech ve vedení tuzemského lídra ve stavebním spoření. O jeho odchodu již spořitelna informovala.„Neopouštím bankovní sektor, od počátku nového roku budu působit v České bankovní asociaci,“ uvedl ke svému odchodu Staňura.