Sazka čelí žalobě: údajně opsala loterii Kasička

Sazka

Sazka Zdroj: Michael Tomes, E15

Zákaz provozování loterie Kasička, používání prvků této hry, velkou omluvu a hlavně dvacet milionů korun odškodnění žádá společnost Loterie Korunka podnikatelky Martiny Slabihoudkové po loterijním obru Sazce. Důvodem je, že Sazka provozuje hru Kasička, kterou konkurence považuje za opsanou od nich. Městský soud v Praze sice letos žalobu v prvé instanci zamítl ve všech bodech, Loterie Korunka ale bojuje dál.

„Proti rozsudku soudu se naše společnost odvolala, a to proto, že si stále stojíme za tím, že Sazka naši hru Korunka okopírovala,“ řekl deníku E15 provozní ředitel Korunky fungující od roku 1997 Ondřej Rajšner. Spor tak má nyní na stole Vrchní soud.

Za rozepří stojí paradoxně konkurz staré Sazky prohlášený před čtyřmi lety. Tehdy ještě loterii Korunka provozovala společnost Chance a se Sazkou vesele spolupracovala, takže sázet tuto hru bylo možné i na terminálech Sazky. V konkurzním řízení ale Sazku koupil nový majitel, kterým je nyní skupina KKCG miliardáře Karla Komárka, a ten se rozhodl smlouvu vypovědět. Korunku tak poté bylo možné sázet jen v síti Chance. A co víc – od března 2012 Sazka spustila vlastní obdobnou hru Kasička.

Korunka nebo Kasička?

Sazka se brání tím, že loterie Korunka není v žádném ohledu unikátní, jak tvrdí její provozovatel. „Naopak pouze využívá osvědčené prvky tradičních loterií Sazky, zejména Šťastných 10 a Sportky, a jiné prvky známé a rozšířené po celém světě,“ říká šéf komunikace Sazky Václav Friedmann. Jako příklad uvádí to, že Korunka je založena na stejné matici jako loterie Sportka, tedy na tipování šesti čísel ze 49. Podobnou či přímo stejnou používaly či používají i Fortuna pro své Loto a dříve Tipsport pro svou nyní již nefungující Tipšestku.

Podle mluvčího Sazky nemůže být nijak unikátní ani podoba sázenky loterie Korunka, neboť je předurčena technickým řešením terminálů společnosti GTech, na kterých byly a jsou obě loterie provozovány. „Soud také, stejně jako Úřad průmyslového vlastnictví, došel k závěru, že označení Korunka a Kasička nejsou zaměnitelná,“ dodal Friedmann.