Scanner: Jak na ruskou policii

Ruská policie

Ruská policie Zdroj: archiv

Loni v létě zakázal ruský prezident Vladimir Putin dovoz potravin z Evropské unie, aby dokázal, že Rus raději válčí na Krymu, než jí. Prodejci evropského jídla se tak logicky ocitli v nezáviděníhodné pozici.

Někteří z nich se rozhodli předstírat, že jejich výrobky pocházejí z „hodných“ zemí, z nichž se dovážet smí (například losos narozený, vychovaný, chycený a usmrcený v Norsku se nasolí v Minsku a je z něj hned pravověrný, bezproblémově ortodoxní losos běloruský).

Jiné firmy na to jdou příměji. Moskevský prodejce italských potravin Don Giulio Salumeria si najal reklamní agenturu The 23, jež sestrojila interaktivní plakát, který „vidí“ policejní uniformu. Kdykoli se přiblíží policajt, plakát (jenž se za normálních okolností střídá s nezávadnými kolegy) z rotace zmizí.

Scanner přeje Italovi, aby se mu dařilo, ačkoli si není jist, jestli vytrubování toho triku do světa je při snaze o utajení moudrou strategií. (Kromě toho to nepočítá s policisty v civilu, dobrovolnými udavači a jinými škůdci světa.) Naopak – na první pohled to vypadá jako příklad reklamy, kterou agentura propaguje spíš sebe sama než klienta. Protože však se to děje v Rusku, nejspíš ten celý cirkus stejně patří některému z Putinových kámošů. Ale je to zábavné.