Šéfové CME si mohou přijít skoro na 100 milionů díky bonusům

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Nejvyšší manažeři mediální skupiny CME si v příštích letech mohou přijít na desítky milionů korun bonusů. Nový motivační program firmy dává šéfům pro příští tři až čtyři roky příslib zisku více než milionu akcií firmy v závislosti na výsledcích společnosti. CME, jehož hospodaření skončilo v minulém roce více než čtvrtmiliardovou ztrátou, se tak snaží mobilizovat manažerské síly pro návrat firmy do černých čísel.

Při současné hodnotě akcií CME kolem 69 korun za kus má motivační program počítající s rozdělením takřka 1,1 milionu akcií během let 2017 a 2018 aktuálně hodnotu kolem 75 milionů korun. O tři čtvrtiny z tohoto balíku akcií se podělí ředitelský tandem Michael Del Nin a Christoph Mainusch. Přes sto tisíc akcií mohou získat i finanční ředitel David Sturgeon či viceprezident firmy Daniel Penn.

„Motivační program má orientovat manažery k dlouhodobé výkonnosti firmy, odměny jsou závislé na dosažení výkonnostních cílů firmy. Ocenění formou akcií motivuje k dlouhodobému vytváření hodnot a zároveň působí jako brzda pro krátkodobé riskování,“ uvádí Mark Kobal, šéf vztahů s investory.

75 milionů korun je hodnota motivačního programu pro manažery CME při stávající ceně akcií

Podle expertů patří akciové motivační programy k obvyklým praktikám firem. „Opční program jako součást ocenění manažerů je standardní ve většině společností s akciemi na burze. Manažeři a někdy i zaměstnanci by měli být přímo zainteresovaní na růstu hodnoty firmy a opční či akciový program je vhodnou formou,“ uvádí Tomáš Menčík z Cyrrusu.

„Motivační program CME není z tohoto pohledu výjimečným nástrojem, a to ani z pohledu jeho rozsahu. Obecně jde o signál, že zájem managementu a akcionářů se takovým způsobem spojuje, a měl by vyústit v posílení kurzu akcií dané firmy,“ dodává Petr Hlinomaz z BHS.

Motivační program odvozený od hodnoty akcií zvolila i další ztrátová firma na pražské burze, NWR. Její manažeři v příštích letech ovšem nedostanou akcie, ale přímo peněžní ekvivalent jejich budoucí hodnoty.