Šéfredaktor britského Guardianu po 20 letech odchází

Alan Rusbridger

Alan Rusbridger Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Internaz via Flickr

Dlouholetý šéfredaktor britského listu The Guardian Alan Rusbridger (60) příští rok v létě odstoupí. Oznámila to společnost, jméno jeho nástupce však zatím neuvedla. Rusbridger působil ve funkci téměř 20 let a od roku 2016 se stane předsedou společnosti The Scott Trust, která dohlíží na redakční nezávislost listu.

Pod vedením Rusbridgera přestal být Guardian pouze britskými novinami a stal se mezinárodním médiem se silnou pozicí na internetu. Rusbridger se mimo jiné zasloužil o zveřejnění dokumentů bývalého spolupracovníka americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena o rozsáhlých odposleších prováděných americkou a britskou vládou.

Guardian hrál také důležitou roli při odhalení skandálu s odposlechy telefonů celebrit, členů královské rodiny a obětí zločinů britskými médii. Kvůli skandálu s odposlechy mediální magnát Rupert Murdoch v roce 2011 zrušil svůj deník News of the World.

Guardian a The Washington Post letos za zprávy o aktivitách NSA získaly prestižní novinářskou Pulitzerovu cenu, napsaly agentury AP a Reuters.

Rusbridger spolu s Edwardem Snowdenem obdrželi také letos alternativní Nobelovu cenu. Cena za správný život, známá spíše jako alternativní Nobelova cena, je udělována za aktivity v oblasti boje s chudobou, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.