Shopping Monitor: podle letáků nakupuje 40 procent domácností

Kaufland

Kaufland

Podle výsledků aktuální studie Shopping Monitor nakupovali Češi v posledních šesti měsících nejraději v hypermarketech; 44 procent českých domácností uvádí, že v nich utratilo největší část svých výdajů za potraviny a drogerii. Jejich podíl nicméně meziročně mírně poklesl. Naopak diskontní prodejny zaznamenaly v meziročním srovnání výrazný nárůst, jako své hlavní nákupní místo je uvádí čtvrtina domácností.

Na vypjatě konkurenčním trhu jsou stále hlavním nástrojem pro přilákání zákazníků promoce. Úroveň distribuce letáků maloobchodních řetězců v Česku je vysoká; 84 % oslovených domácností dostává letáky do svých poštovních schránek. Nejčastěji si respondenti vybavují letáky společností Kaufland, Lidl, Penny Market a Tesco. Čtvrtý rok za sebou se ve výzkumu Shopping Monitor zvýšil podíl domácností, které podle letáků nakupují: v posledních 6 měsících podle nich nakupovalo 40 % českých domácností a to je zatím největší podíl respondentů za celé sledované období (od roku 1997). Zároveň se ale v posledních letech také postupně zvyšuje podíl domácností, které mají na schránce žádost o nevhazování letáků (nyní je to už 12 % domácností).

Kromě tradičních tištěných letáků upozorňují řetězce na slevy stále častěji také prostřednictvím „nových médií“. Elektronické letáky řetězců si na internetu prohlíží již 12 % domácností, 7 % domácností podle nich také nakupuje. Nejčastěji si lidé na internetu prohlíží elektronické letáky řetězců Albert, Kaufland, Lidl a Tesco. O tom, že někteří obchodníci informují o své nabídce prostřednictvím emailových zpráv, ví více než 40 % českých domácností, 11 % domácností dostává nabídky řetězců do svých emailových schránek a 4 % domácností podle nich také nakupují.

Úroveň využití internetu mezi tzv. „hospodyněmi“ (tj. osobami, které jsou v domácnosti odpovědné za většinu nákupů potravin a drogerie) je v česku relativně vysoká. Denně internet navštěvuje polovina „hospodyň“, dalších 30 % „hospodyň“ se na internet připojí alespoň jedenkrát za týden. Nejčastěji využívají internet kmenoví zákazníci hypermarketů a supermarketů, celkově vedou řetězce Billa, Interspar a Tesco. Naopak nejméně využívají internet zákazníci řetězců COOP a Penny Market.