Slováci si na webu "nakoupili" zprávy za 40 tisíc euro

Tomáš Bella

Tomáš Bella

Projekt zpoplatněného obsahu části internetu, který pod názvem Piano na Slovensku odstartoval 2. května, utržil za první měsíc své existence 40 tisíc euro (asi 970 tisíc korun). Podle ředitele společnosti Piano Media Tomáše Belly je přitom pokles čtenosti po zpoplatnění nižší, než se čekalo.

Uvedl jste, že za první měsíc provozu Piano utržilo 40 tisíc euro. Je to hodně nebo málo?

Tato suma je pro nás velmi pozitivním překvapením a je výrazně nad našimi očekáváními pro první měsíc. Původně jsme odhadovali, že bude trvat tři až čtyři měsíce, než budeme moci životaschopnost projektu vyhodnotit. Reálně je ale životaschopnost zřejmá už po šesti týdnech. Proto také začínáme dřív, než bylo v projektu, jednání o zavedení Piana v dalších zemích.

Předpokládám, že jedním z dalších trhů, o kterých uvažujete, je Česko. Ozvali se vám konkrétní zájemci? Můžete říct, s kým jednáte?

V Česku jsme už loni mluvili s většinou velkých vydavatelství, konkrétně asi s deseti. Pak jsme se několik měsíců věnovali jen Slovensku. Začátkem července obnovíme jednání i v Česku, i když finální rozhodnutí, která země bude druhá po Slovensku, ještě nepadlo.

Jaké jsou náklady na provoz Piana? Počítáte s dalšími investicemi?

Náklady jsou takové, jaké jsme plánovali. Takže při výrazně vyšších příjmech je i náš hospodářský výsledek zatím lepší, než jsme plánovali. Otázka vstupu dalšího investora bude záviset na tom, jak rychle postoupíme v jednáních o zavedení Piana v dalších zemích.

Jak první týdny hodnotí zúčastnění partneři?

Partneři jsou po prvním měsíci spokojení – s finančními výsledky i s tím, jak málo se zpoplatnění projevilo na návštěvnosti. Generální ředitel deníku SME se například vyjádřil, že výsledky desetinásobně překročily jeho očekávání.

Máte na Slovensku ještě další zájemce o vstup do systému?

Ano, momentálně je jich už víc než deset. Neznamená to ale, že všichni do systému vstoupí, ale předběžně plánujeme, že zřejmě v září přibudou další média.

Jak funguje Piano Na některém z partnerských serverů si zřídíte účet a zaplatíte 2,90 euro na měsíc. Tím získáváte přístup k 34 službám na devíti internetových stránkách. Poplatek se rozdělí tak, že 30 procent částky připadne serveru, kde jste se zaregistrovali, a zbytek se rozdělí mezi provozovatele a ostatní weby, přičemž se přihlíží k tomu, jakou dobu prohlížením prémiového a tudíž placeného obsahu strávíte. Partnery Piana jsou v tuto chvíli SME, Pravda, Hospodárske noviny, Šport a Týžděň, a dále PC Revue, Televízia Joj, Mediálne.sk a MeToo.sk.