Spor o daně s finančním úřadem: firmy Fortell se zastal soud

Sídlo společnosti Fortell

Sídlo společnosti Fortell Zdroj: Fortell

Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal lanškrounské firmy Fortell ve sledovaném sporu o daňový odpočet výdajů na výzkum a vývoj. Podle finančního úřadu měla firma za roky 2008 a 2009 doplatit čtyři miliony korun, které původně deklarovala jako odpočitatelné výdaje na vývojové projekty. Verdikt potvrdila také pardubická pobočka krajského soudu. Nyní se spor znovu vrací k finančnímu úřadu.

„NSS dospěl k závěru, že žalobce předložil správci daně důkazy, u kterých nebylo možno vyloučit, že prokazují prvky inovace ve výrobcích žalobce. Správce daně je odmítl hodnotit z technického hlediska. Jeho postup soud shledal v rozporu se zákonem,“ uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Plné odůvodnění ale zatím soud nezveřejnil, má na to třicetidenní lhůtu. Verdikt by posléze mohl úřadům posloužit jako vodítko při rozhodování o tom, které náklady na výzkum a vývoj lze z daní odpočítat, a které nikoliv.

Experimenty s materiály

Společnost Fortell Lanškroun je výrobcem plastových a kovových dílů, forem a nástrojů, které dodává do automobilového, elektrotechnického, zdravotnického a spotřebního průmyslu. V konkrétním sporu s finančním úřadem šlo o zakázkovou výrobu vstřikovacích forem či nástrojů na objednávku. Úředníci tvrdili, že o výzkum nejde. Firma argumentovala tím, že pro splnění zadání je nutné nejprve experimentovat s materiály a výrobními postupy.

„Zákazník vám pošle požadavek na rozměry a vlastnosti výrobku. Ale jak k tomu dojdete, na to už musíte přijít sami - je to cesta pokusů a omylů. Jenže naše argumenty nikoho nezajímají,“ uvedl loni v Hospodářských novinách František Jiras, spolumajitel společnosti Fortell. Firma neúspěšně předkládala úřadu vyjádření odborníků, kteří údajně potvrzovali novost některých postupů.

Kristína Šumichrastová: Úřady straší firmy s kontrolami odpočtů na vědu a výzkum