Sport: Fotbal získá za televizní práva na ligu 400 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Televizní práva na fotbalovou ligu na příští čtyři roky koupila společnost Pragosport. Podle informací deníku Sport zaplatí 400 milionů korun, což je zhruba o 30 procent více, než kolik vynesla předchozí smlouva s KPS Media. Prodej práv má být oficiálně oznámen na čtvrteční tiskové konferenci.

„Jednali jsme i se zahraničními partnery, jeden z nich se dostal i do finále, ale nakonec to skončilo u českého subjektu - Pragosportu,“ cituje deník Sport Luboše Koželuha, ředitele marketingové společnosti STES zajišťující prodej práv. Výši částky nepotvrdil. „Můžu jen říct, že suma je vyšší než ta, která byla předtím,“ dodal.

Pokud se potvrdí navýšení ceny za práva, kluby tak získají více peněz. Pro fanoušky to znamená, že by se český fotbal mohl objevovat v budoucnu i na placených kanálech, ovšem minimálně dva zápasy z každého kola musejí zůstat na volně dostupných stanicích. Pragosport získal také práva na internetové vysílání. Ve smlouvě by však oproti minulosti neměla být práva na reprezentační zápasy, která se budou prodávat samostatně.

V této sezoně vysílá z fotbalové ligy každé kolo dva zápasy ČT Sport, která má právo prvního výběru, a televize Nova na svých kanálech Fanda a Nova Sport. Přenosy jsou rozvrženy od pátku do pondělí. Vysílací schéma by i za nových podmínek prý mělo zůstat podobné.

Pragosport působí na českém trhu od 80. let. V jeho čele stojí bývalý místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek. Kromě Česka a Slovenska obchoduje s televizními právy také v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rumunsku, Albánii či Kosovu.