Tablet nebo čtečku už má 5,5 procenta lidí

tablety, Apple, Samsung

tablety, Apple, Samsung Zdroj: profimedia.cz

Počet majitelů smartphonů, tabletů a čteček v posledních třech měsících vzrostl v jednotkách procent. Podle čerstvých výsledků Media Projektu prezentovaných agenturami Median a GfK v prvním čtvrtletí letošního roku užívalo smartphone 11 procent obyvatel ČR, což oproti čtvrtému čtvrtletí představuje nárůst o pouhých 1,2 procenta. Tablet vlastnily na konci března 3,4 procenta obyvatel, některou ze čteček elektronických knih pak 1,9 procenta lidí.

Hitem zůstávají internetové zprávy

V nejbližším období plánuje nákup některého ze zařízení pro četbu elektronických médií 5,2 % obyvatel (smartphone), 3,2 % obyvatel (tablet), respektive 1,7 % obyvatel (čtečka). Výzkum také zjišťoval, kolik dotázaných plánuje čtení elektronických novin a časopisů (šlo pouze o ty, kdo zatím tyto produkty nečtou). Odhad v procentech z 1171 tis. obyvatel říká, že 8 % dotázaných to plánuje určitě a dalších 25,5 % spíše ano.

Čtěte také: Android je v bezpečnosti další Windows, tvrdí Symantec


Na druhé straně barikády pak stojí rozhodní (19,6 % určitě ne) i méně odhodlaní odmítači (26,6 % spíše ne). Skupina váhajících pak představuje plných 20,3 procenta. Pokud jde o způsob využití smartphonů, tabletů a čteček, v drtivé většině (73,6 %) je jejich majitelé využívají ke sledování internetového zpravodajství. Četbě elektronických časopisů se věnuje plná třetina (33,1 %) z nich a o něco více (36,8 %) jich čte elektronické verze novin. E-knihy pak oslovují 21,6 % majitelů mobilních zařízení.

Majitelé zařízení pro četbu elektronických médiíMajitelé zařízení pro četbu elektronických médií