Time: Osobností roku není Steve Jobs, ale „protestující člověk“

Time - Osobnost roku 2011

Time - Osobnost roku 2011

Osobností roku časopisu Time se letos stal „protestující člověk“. Editoři časopisu tak vzdali hold bezejmennému příslušníku protestů, které svrhly diktátorské režimy na Blízkém východě, stejně jako účastníkům protestní akce Occupy Wall Street.

„Ztělesnili doslova myšlenku, že individuální akce může vyvolat kolektivní, kolosální změnu,“ vysvětlil šéfredaktor týdeníku Richard Stengel, proč volba padla na „naštvané lidi“. Zároveň se tak nepotvrdily spekulace, že editoři Time poprvé v 85leté historii této prestižní ankety vyhlásí Osobností roku nežijícího člověka, v tomto případě Steva Jobse.

Není to poprvé, kdy se na obálce časopisu Time jako Osobnost roku objevila abstraktní postava. Od roku 1927 se tak stalo celkem 11krát – například v roce 2002 to byl whistblower, tedy člověk, který informuje úřady nebo veřejnost o korupci nebo porušování zákonů ve svém okolí.

Do finále debaty o letošní Osobnosti roku se mimo jiné dostali bankéři, Usáma bin Ládin i tuniský prodavač zeleniny, který svým sebeupálením pomohl odstartovat revoluci v arabském světě známou jako Arabské jaro.

Ocenění Osobnost roku (až do roku 1999 pod označením Muž roku) je snad kromě tradičního letního speciálu Swimsuit Sports Illustrated jednou z mála editoriálních ocenění, která si mezi čtenáři udržují jakýsi respekt. Přesto některé minulé volby Osobnosti roku vyvolávají pochybnosti – například Adolf Hitler tento titul získal v roce1938, Josif Vissarionovič Stalin ho následoval dokonce dvakrát (1939 a 1942).