Time Warner vyčlení divizi časopisů Time, zaměří se na televizi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Time Warner

Americká mediální společnost Time Warner vyčlení ze své organizační struktury divizi časopisů Time. Do ní patří řada věhlasných titulů, jako je Time, Sports Illustrated nebo People. Nová firma, kam budou časopisy patřit, bude fungovat zcela nezávisle a její akcie se budou obchodovat na burze. Time Warner uvedl, že se víc zaměří na televizní vysílání.

Rozhodnutí managementu je překvapivé, neboť firma se dosud snažila divizi časopisů posílit. Jednala dokonce o spolupráci se společností Meredith, jejíž časopisy chtěla přidat k těm svým, a vytvořit tak jeden podnik. Právě časopis Time stál u zrodu celého podniku, který ale nepočítá s tím, že by název teď změnil.

Ředitel Time Warner Jeff Bewkes řekl, že avizovaná změna dá mateřské společnosti „strategickou čistotu“. Umožní prý, aby se podnik zaměřil na televizní vysílání, filmy a tvorbu programového materiálu pro televize. Ke změnám se firma chystá ještě do konce tohoto roku.

Time Warner má téměř 50procentní podíl v mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice. Time Warner do CME vstoupil v roce 2009 a od té doby svůj vliv ve společnosti významně posílil. Loni se také se CME dohodl, že ji finančně podpoří, čímž dal najevo, že s ní má větší plány.

Na začátku letošního března uplynulo 90 let od doby, co vyšlo první číslo časopisu Time. O vznik týdeníku se zasloužil vydavatel Henry Luce, což byla významná osobnost mediální sféry minulého století, a jeho spolužák z Yaleovy univezity Briton Hadden.