Toman odvolal svého prvního náměstka, nahradí ho Sixta z MMR

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman po vzájemné dohodě odvolal svého prvního náměstka Viléma Žáka z ODS, který zodpovídal za řízení správního úseku úřadu. Od pátku jej nahradí současný náměstek ministra pro místní rozvoj (MMR) pro veřejné investování a legislativu Jan Sixta.

„V panu Sixtovi přichází do resortu nezpochybnitelný odborník na správní agendy, zejména na veřejné zakázky. Je mi ctí i potěšením, že přijal mou nabídku a stane se členem vedení,“ uvedl Toman.

Čtyřiatřicetiletý Žák byl prvním náměstkem Tomanova předchůdce Petra Bendla od loňského listopadu a zároveň náměstkem pro správní úsek. Předtím působil coby Bendlův poradce. V minulosti pracoval jako Bendlův náměstek v době, kdy byl Bendl hejtmanem Středočeského kraje. Vedl také tým poradců bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče.

Sixtovu agendu na MMR převezme náměstek ministra pro řízení úřadu Jiří Nováček. Další personální změny resort Františka Lukla již neplánuje.

Sixta pracoval na ministerstvu pro místní rozvoj od roku 2003 s krátkou přestávkou v letech 2005 a 2006, kdy působil na ředitelské pozici v Agentuře pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Náměstkem pro veřejné investování a legislativu jej v září 2011 jmenoval tehdejší ministr Kamil Jankovský.

Žák je třetím ze šesti náměstků, které Toman po svém nedávném nástupu do funkce ministra zemědělství odvolal. Již dříve skončil komoditní náměstek Jiří Mach, kterého nahradil dlouholetý řídící pracovník ministerstva Stanislav Kozák.

Ministr Žák odvolal také náměstka zodpovědného za úsek pro lesní hospodářství Radka Brauma. Pozice zůstává neobsazena, řízením úseku lesního hospodářství byl pověřen jeho dosavadní vrchní ředitel Martin Žižka.