Tvrdík získal další post, usednul v dozorčí radě Pivovarů Lobkowicz

Jaroslav Tvrdík

Jaroslav Tvrdík Zdroj: Martin Pinkas

Expanzi čínského investora CEFC v Česku provází obsazování míst ve statutárních orgánech nakoupených firem v čele s hlavním tuzemským reprezentantem Jaroslavem Tvrdíkem. Ten po nedávném zvolení do dozorčí rady fotbalové Slavie získal i post člena dozorčí rady Pivovarů Lobkowicz, v nichž nedávno CEFC koupila zhruba osmdesátiprocentní podíl.

Do dozorčí komise Tvrdíka a další dva nové členy zvolila valná hromada Pivovarů Lobkowicz Group v polovině prosince poté, co na své posty rezignovali dlouholetí členové a spolumajitelé skupiny Grzegorz Hóta, Martin Burda a Eva Kropová.

„Jaroslav Tvrdík je členem představenstva CEFC Investment (Europe) Company a.s, jež drží sedmdesátiprocentní podíl ve společnosti Lapasan, která je majoritním vlastníkem PLG. Pan Jaroslav Tvrdík tak v dozorčí radě PLG reprezentuje majoritního akcionáře,“ uvedla mluvčí páté největší tuzemské pivovarnické skupiny podle výstavu v Česku Renata Melíšková.

Tvrdík figuruje minimálně v pěti firmách a institucích spojených s aktivitou CEFC v Česku

Společně s Tvrdíkem byli do dozorčí rady zvolení i Miloš Badida a Radek Placanda. Zvoleni byli přitom na základě návrhu čínských většinových majitelů. Původně totiž mezi trojicí navrhovanou představenstvem firmy Tvrdík nefiguroval a místo něj se mělo hlasovat o zvolení Libora Kaisera.

Představenstvo ale svůj návrh po předložení protinávrhu Lapasanu stáhlo. Tvrdík tak nyní figuruje minimálně v pěti firmách a institucích spojených s investorskou aktivitou čínské CEFC v Česku.

Od předloňského září je prezidentem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, jednatelem Lapasanu a členem představenstva CEFC Investment (Europe) Company. Loni v listopadu byl zvolen i do dozorčí rady Slavie a v prosinci do stejného orgánu PLG, tyto dvě změny ale zatím nebyly zapsány do obchodního rejstříku.