V Hollywoodu se mezi studii rozvírají nůžky, lídrem je Universal

Hollywood

Hollywood Zdroj: ctk

Dokonce i celých 92 let od postavení slavného nápisu Hollywoodland umí americký filmový průmysl překvapit. Letošní rok se zatím nese ve znamení rozevírajících se nůžek mezi jednotlivými hollywoodskými studii. Zatímco lídři trhu zaznamenávají nejlepší sezonu za poslední léta, ostatní z velkých studií se slavnou minulostí se naopak potácí na svých historických minimech.

Jednoznačným vítězem dosavadního roku je studio Universal, které má na kontě dvojici nejúspěšnějších filmů letošního roku (Jurský svět a Rychle a zběsile 7). Podle dat specializovaného serveru filmy Universalu jen ve Spojených státech dosud utržily téměř 1,8 miliardy dolarů, což je rekord studia.

Přitom druhý nejlepší výsledek za stejnou dobu studio prožilo v roce 2013, kdy se jeho tržby přehouply přes miliardu dolarů o pouhých devět milionů. „Všichni čekali, že nejúspěšnější hollywoodskou story roku nabídne Disney, ale přepočítali se,“ uvedl magazín Variety. „Celosvětové tržby Universalu by letos mohly dosáhnout rekordních pěti miliard dolarů. A ani k tomu nepotřebuje superhrdiny,“ dodal Brent Lang z magazínu.

Právě Walt Disney pak je aktuální dvojkou amerických kinosálů. Jeho letošní snímky v čele s druhými Avengers utržily téměř 1,3 miliardy dolarů, což je opět nový studiový rekord. Na třetím místě je studio Warner Bros., které s tržbami přesahujícími 1,1 miliardy dolarů zaznamenalo druhý nejlepší výsledek své dlouholeté historie.

Podíly hollywoodských studiíPodíly hollywoodských studií | E15

Druhá trojice členů takzvané velké hollywoodské šestky, Sony, Paramount a 20th Century Fox, jsou na tom ale podstatně hůře. Především Sony poznamenané loňským hackerským útokem a následným skandálem, který stál i místo několik klíčových manažerů studia, prožívá asi nejhorší rok velkého studia všech dob. Podle Boxofficemojo.com činí dosavadní tržby všech jeho letošních filmů 170 milionů dolarů. Tak špatný výsledek žádné studio ještě nikdy nevykázalo.

Sony v letošním roce uvedlo zatím pouze čtyři nové snímky (tak málo premiér má na kontě už jenom Paramount) a všechny do jednoho byly propadáky. Změnit by to však mohla už premiéra filmu Pixely, který do kin vstupuje tento pátek a podle Boxofficemojo. com bude největší premiérou víkendu nasazenou ve více než 3500 sálech.

Stanislav Šulc: Lesk a bída Hollywoodu