Ve světě letos zahynulo nejméně 60 novinářů, nejvíc v Sýrii

americký novinář James Foley, jemuž islamisté sťali hlavu

americký novinář James Foley, jemuž islamisté sťali hlavu Zdroj: ctk/AP

Nejméně šest desítek novinářů zahynulo během letošního roku; téměř polovina z nich se stala obětí přímého vražedného útoku. Oznámil to dnes v New Yorku Výbor na ochranu novinářů (CPJ). Ve srovnání s loňskem se počet mrtvých žurnalistů o deset snížil.

Oběťmi násilí byli většinou místní novináři, kteří získávali informace o konfliktech ve své zemi. Neobvykle vysoký podíl, zhruba čtvrtina, ale letos podle CPJ připadá na zahraniční novináře, které do ohnisek mezinárodního napětí vyslaly domovské redakce z jiných zemí.

Nejvíc úmrtí v Sýrii

V Sýrii bylo letos zabito 17 reportérů a od počátku bojů v této blízkovýchodní zemi zahynulo 79 novinářů, uvedl CPJ. Hrůzným symbolem vražd novinářů se staly případy amerických zpravodajů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, které džihádisté z hnutí Islámský stát sťali.

Pět reportérů přišlo o život na východě Ukrajiny, kde od dubna trvá povstání proruských radikálů. Nejméně čtyři žurnalisté byli letos zabiti v pásmu Gazy během bojů mezi Palestinci a izraelskou armádou. Dalších pět zpravodajů mají na svědomí bojovníci Islámského státu v Iráku.

Násilná smrt novinářů byla letos podle CPJ ohlášena i ze zemí, kde v posledních letech žurnalisté nebezpečí smrti vystaveni nebyli. Platí to například o Paraguayi, Barmě nebo Středoafrické republice.

Od roku 2005 nejméně 720 novinářů

Zpráva Reportérů bez hranic (RSF), zveřejněná v polovině prosince, hovořila o 66 novinářích zabitých v letošním roce. Od roku 2005 bylo ve světě zabito nejméně 720 novinářů. Letošní rok patřil pro žurnalisty podle RSF k nejméně vražedným za posledních deset let.

Výbor na ochranu novinářů nicméně v dnešní zprávě upozornil, že dál prošetřuje smrt 18 novinářů, kteří letos zahynuli za podezřelých okolností při plnění služebních úkolů.