Velký cirkus: Omamný cinkot investorských milionů

Omamný cinkot investorských milionů

Omamný cinkot investorských milionů Zdroj: Shutterstock.com

Televizní podzim se ponese ve znamení tří očekávaných hitů: startu Pětky, restartu TV Barrandov a rozjezdu Fandy.

Tyto projekty, stejně jako několik dalších, které snad spatří světlo světa v příštím roce, značí, že pro kluky s pár miliardami na kontě je televize stále přitažlivější a důstojnější zábavou než hloupé modelky (těm chytrým se omlouvám) nebo nepříliš zdatný fotbalový mančaft. Když k tomu přidáme Seznam.cz, který k televiznímu trhu spěje mílovými kroky, tak televize má šanci udržet si pozici zábavného média ještě několik let.

ČT bez dopraváků

Ředitel České televize Petr Dvořák 1. října dovršil první rok ve funkci a zabilancoval si, co se povedlo a co se povedlo méně. Mezi nejrůznějšími zásluhami nebyl bůhvíproč připomenut jeden pozoruhodný manažerský výkon – rychlost a ráznost, s jakými Dvořák z Kavčích hor vypakoval partu tak či onak spojovanou s neblahým Dopravním podnikem hl. m. Prahy. Pro připomenutí: letos Dvořák postupně vykopnul Janu Kasalovou (firma Casteam, výukové kurzy pro top management DPP), Jana Svobodu (bývalý šéf marketingu DPP) a konečně Tomáše Studeníka (firma Tili Czech Republic, která od DPP podle serveru Česká pozice dostala zakázky za 20 milionů korun). Ti byli Dvořákovi do managementu vnuceni kvůli zákulisním dohodám a šéf ČT to překousnul. Na druhou stranu se Dvořák s avatary vypořádal lišácky a nebývale rychle, a to i díky příznivé politické konstelaci. Co se naopak při ročním ohlédnutí dá pokládat za Dvořákovo selhání, je stále přetrvávající přezaměstnanost ČT, přestože kandidátský projekt počítal s konkrétními úsporami.

Brněnské haló

ČT podruhé. Po letech taktizování a velikášských plánů se snad konečně pohne stavba nového televizního studia v Brně. V tendru byl vybrán cenový manažer, který dohlédne na výstavbu studia a uvedení do provozu. Renomovaný brněnský ateliér K4 snad bude mít dostatek síly, aby odolal tlakům nejrůznějších, zejména brněnských partiček, které by si rády ulouply alespoň kousek z předpokládaného rozpočtu 341 milionů korun. Mimochodem, původní rozpočet stavby byl kolem 700 milionů, tedy dvojnásobek nynější cifry. Pokud by se i jinde Dvořákovi podařilo ušetřit polovinu nákladů, rázem tu máme veřejnou službu, která koncesionáře stojí starých dobrých 75 korun za měsíc.

Milionová bžunda

Miliardář Luboš Měkota by si někdy měl sednout na pivo s kolegou Tomášem Chrenkem a nechat si od něj povyprávět, jaké to je mít vlastní televizi a neustále do ní strkat stovky milionů bez možnosti rozumné návratnosti. Jenže co ve stínu létajících miliard v kauze Mostecká uhelná znamená nějakých 300 milionů, které Měkota vrazí do televize Pětka, jež startuje 15. října? Pouhý závan větříčku. Z nového Měkotova koníčku tak mají radost hlavně pražské produkční firmy, které pro Pětku budou vymýšlet estrádní bžundu.

Sbohem a Barrandov

Podle očekávání ohlásila na počátku září Empresa mediálního podnikatele Jaromíra Soukupa vstup do TV Barrandov. Na scénu se tak opět dostávají oblíbenci Petra Dvořáka a hlavně Václava Moravce přezdívaní Rychlá rota, tedy Robert Kvapil, Radek Žádník a Roman Bradáč. Setkávání Kvapila s Dvořákem na televizních konferencích nebo možná na půdě ATO jistě nebude postrádat nádech nakyslé pikantnosti. Šátečkem naopak zamávali manažeři spojení s rozjezdem TV Barrandov Janka Vozárová a Janis Sidovský.

Vyhrňme si rukávy

Pro obchodního ředitele Novy Jana Vlčka nastává nejsmutnější roční období. Nejenže mu podzimní plískanice znemožňují vyjížďky na oblíbené motorce, ale především nastává obvyklý novácký rituál. Obchodní tým dá během dlouhých týdnů dohromady obchodní politiku televize pro následující rok a superšéf Novy Adrian Sarbu ji bude během dlouhých týdnů splachovat do toalety. Důležité je dělat práci s chutí.

Mlsný Seznam

Kolem televizního trhu čím dál mlsněji krouží Seznam.cz. Letos mohutně nainvestoval do vlastní tvorby Stream.cz a rozjel hudební televizi Mixer. V příštím roce by se měla přidat nová televizní služba, která nabídne přehrávání filmů z knihovny, kterou pro Seznam.cz nakupuje společnost AQS. Šéfa Seznamu Pavla Zimu showbyznys evidentně baví, pravděpodobně jako protiváha úmorného a nevzrušivého koníčka rekonstrukce starých aut.

Klidně plivej, hlavně zaplať

Hoši z M77 si neochvějně jdou za svým a již začínají inkasovat první miliony z nově vzniklého „servisního“ poplatku pro platformy Skylink a CS Link. Diváci nadávají, Český telekomunikační úřad vyhrožuje, zahajuje správní řízení, ale zároveň nemůže nic dělat. Hraje se o nějakých 300 až 400 milionů korun, které M77 může získat z dosud bezplatného příjmu satelitní televize. A to za nějaký plivanec stojí, ne?

Třikrát a zas nic

Do uzávěrky aktuálního čísla Strategie zůstala stále zamotaná situace okolo dvojího měření televizní sledovanosti. Dvakráte odložená valná hromada Asociace televizních organizací signalizuje pokračovaní patové situace. Pod stále větší pres se ale zároveň dostává Nova. Již nyní je jasné, že novácké měření neodstartuje v lednu 2013, tedy že komerční jednička bude muset i v příštím roce spoléhat na data nechtěného Mediaresearchu. Zbytek ATO si navíc pohrává s myšlenkou Novu prostě vyloučit. Buď jak buď, trhu hrozí nepříjemný chaos. Velký cirkus příliš nerozumí, proč podobným bláznivinám neučiní přítrž rázné bouchnutí do stolu pánů zadavatelů, kteří díky ústupu Novy ze slávy získávají stále silnější pozici.

Autor je redaktorem deníku Mladá fronta E15.