Zákaz pohřbívání babiček, hlásá kampaň pro hospic

Kampaň hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to sami

Kampaň hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to sami Zdroj: archiv hospice Dobreho Pastyre

Cedule s označením „Zákaz pohřbívání babiček“ u stavebních výkopů na různých místech Prahy odstartovaly kampaň Nejste na to sami, která přibližuje poslání hospicu.

V úterý 10. března 2015 se na šesti místech v Praze objevily u stavebních výkopů cedule s označením Zákaz pohřbívání babiček. Začala tak kampaň Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to sami, která má upozornit na možnost důstojného konce života.

Pokud chtějí lidé zůstat se svými blízkými i v posledních momentech života, nejsou na to sami, v Česku už existuje síť domácích i lůžkových hospiců. Jejich mapa je zveřejněna na stránkách kampaně Nejstenatosami.cz. Doprovází ji spot Nepohřbívej babičku zaživa s Jiřím Lábusem, který natáčel bez nároku na honorář. Guerillová kampaň hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to samiGuerillová kampaň hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to sami | archiv hospice Dobreho Pastyre

„S nápadem přišli Pink Productions (Radovan Síbrt, Marek Ther), kteří natočili spot. S rozpracováním kampaně a kreativou hospicu pomáhali Vlastimil Bret a Jana Kneshke,“ přibližuje Strategii zrod kampaně Margareta Vojtková, mediální konzultantka projektu. Realizace spotu je vyloženě „domácí“ práce. Webové stránky připravili Massimo Filippi na základě podkladů, které dodal hospic.

„Nápad uspořádat „výkopy“ jako guerillu před samotným spuštěním akce vznikl tak nějak v hospicu a na poradě o PR, jejich uskutečnění měla na starosti agentura Quix,“ pokračuje Vojtková.

Akce s cedulemi byla jednorázová, pokračuje jen spot s Jiřím Lábusem. Ten bude po dva týdny vysílán v CineStar na Černém mostě a na Andělu až do 7. 4. (mimo dobu, kdy tam bude Febiofest). Po celý duben poběží spot na obrazovkách v čekárnách lékařů.

„První dubnový týden jsou v Českém rozhlase Region Střední Čechy připraveny dvouminutové minipořady na téma důstojného umírání. Na podzim bude celá kampaň pokračovat,“ dodává pro Strategii Vojtková.

Guerillová kampaň hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to samiGuerillová kampaň hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech Nejste na to sami | archiv hospice Dobreho Pastyre

V Česku je 16 lůžkových a dvě desítky domácích hospiců. Domácí péče o umírajícího člověka může být velmi náročná, ale zároveň je to jedinečný dar, který mu můžeme dát. Při využití domácího hospice dojíždí přímo do bytu speciálně vyškolení pracovníci, kteří nastaví optimální léčbu, zaučí v ošetřování a také zapůjčí potřebné pomůcky.
Další možností je lůžkový hospic, ve kterém nemocného ubytují a postarají se o veškeré jeho potřeby. Tým odborníků složený z lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků, psychologa a spirituálních pracovníků se společně snaží zvládnout bolest a jiné nepříjemné příznaky nevyléčitelného onemocnění a dbá na to, aby zbývající čas nemocný strávil co nejlépe a tak, jak si přeje.
Do hospice je možné kdykoliv přijít na návštěvu nebo tam několik dní s nemocným zůstat. Služby domácích i lůžkových hospiců jsou zpoplatněny, obvykle paušální částkou mezi 200–500 Kč za den, v závislosti na lokalitě nebo výši příjmu nemocného.