Zámečníka v čele dozorčí rady Lesů ČR vystřídal Vašíček

Miroslav Zámečník

Miroslav Zámečník Zdroj: E15 Anna Vackova

Ekonoma Miroslava Zámečníka v čele dozorčí rady státního podniku Lesy ČR vystřídal ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček. Zámečník už není ani řadovým členem rady. Do rady minulý týden přibyli i dva noví členové, na návrh hnutí ANO Tomáš Vrba a na návrh ČSSD Petr Moravec.

„Pan ministr (zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL) návrhy respektoval v momentě, kdy uvedení lidé prošli sítem personálního výboru při Úřadu vlády,“ sdělil deníku Dnes mluvčí ministerstva zemědělství Hynka Jordána.

Vašíčka podle listu do rady dosadil loni v prosinci tehdejší ministr zemědělství Miroslav Toman.

Moravec dnes podle deníku působí jako vedoucí lesní výroby Lesů ČR. Vrbovo jméno však prý budí u části lesníků rozpaky. V minulosti totiž pracoval i ve zkrachovalé společnosti Less & Forest, která se s Lesy ČR neúspěšně soudila o 4,2 miliardy korun.

Vrba: Střet zájmů nehrozí

Státnímu podniku naopak po bankrotu firmy Less & Forest zůstala pohledávka ve výši 1,3 miliardy. Vrba listu řekl, že podle něj žádný střet zájmů v jeho nové pozici nehrozí.

Státní podnik LČR obhospodařuje asi 1,3 milionu hektarů lesů, což je zhruba polovina lesů v ČR. Lesy ČR v prvním pololetí meziročně zvýšily hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun z předchozích 2,942 miliardy korun. Pro celý letošní rok Lesy ČR čekají růst hrubého zisku z loňských 4,95 na zhruba 5,3 miliardy korun.