Změny na obraně: Landovský má vystřídat Koštovala

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Zdroj: ctk

Úřad Martina Stropnického (ANO) chystá od června velkou personální rošádu. Dosavadní politický náměstek za ČSSD, právník a syn nedávno zesnulého herce Jakub Landovský má zodpovídat za sekci obranné politiky. „Vedení sociální demokracie zjistilo, že funkce politického náměstka, který nezodpovídá za žádnou konkrétní oblast, není pro stranu příliš atraktivní. Změna se uskuteční ještě před začátkem platnosti služebního zákona,“ uvedl pro E15 zdroj blízký ministerstvu obrany.

Narazil tak na skutečnost, že i ostatní koaliční strany už daly většinou přednost tomu, aby jejich náměstci zodpovídali za odborné sekce. Až zákon o státní službě začne od července platit, jejich pozice budou prakticky neotřesitelné.

Další personální změnou má být přesun bývalého diplomata Daniela Koštovala právě z čela sekce obranné politiky a strategie na místo náměstka pro vyzbrojování. Důvodem je odchod Jiřího Borovce z tohoto postu. Jeden z nejschopnějších Stropnického podřízených už odchod z rezortu ohlásil začátkem roku.

Vrátí se Borovec do ČEZ?

Spekuluje se o tom, že Borovec má namířeno zpátky do elektrárenské společnosti ČEZ, kde byl v letech 2004 až 2007 místopředsedou představenstva. Byl také ve vedení další státní firmy Čepro. Ve hře je údajně i možnost, že Borovec nahradí Alenu Vitáskovou v čele Energetického regulačního úřadu. Tlak na Vitáskou se v posledních dnech vystupňoval po zásahu čtyřicetičlenného komanda protikorupční policie v pražské, jihlavské a ostravské pobočce ERÚ.

Koštoval po Borovcovi převezme sekci vyzbrojování a akvizic. To je z hlediska všech velkých armádních investic klíčová oblast. Koštoval bude mít na starost například nákup nových 3D radarů, dvacítku velitelských a spojovacích transportérů Pandur a také 42 obrněnců na podvozku Tatra 6×6. Korba bude buď francouzská s názvem Titus, nebo tuzemská z produkce přeloučské firmy SVOS.

Je tyto tři projekty mají přijít na více než devět miliard korun. Vyplývá to z akvizičního plánu nedávno schváleného vládou. Termín zahájení zakázek na nákup obrněných vozidel je stanoven na třetí, respektive čtvrté čtvrtletí letošního roku.