Platební bilance se vrátila k přebytku 5,1 miliardy korun

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí tuzemské ekonomiky se zahraničím, se v říjnu vrátil k přebytku. Aktivum činilo 5,1 miliardy korun. V září ale běžný účet vykázal schodek 17,6 miliardy korun. "Z celkového hlediska je třeba hodnotit platební bilanci pozitivně kvůli číslům týkajícím se obchodní bilance, která potvrzují pokračující oživování tuzemské ekonomiky," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Bilance zboží a služeb byla v říjnu v přebytku 21,3 miliardy korun. „Bilance prvotních důchodů byla pasivní ve výši 18,5 miliardy korun, především vlivem vyplacených dividend z přímých investic v objemu 14,8 miliardy korun,“ uvedla ČNB. V prvotních a druhotných důchodech je zahrnuto aktivní saldo převodů z rozpočtu EU do Česka 3,9 miliardy korun.

Odliv kapitálu na finančním účtu činil 17,6 miliardy korun. Saldo přílivu přímých zahraničních investic bylo 3,3 miliardy korun, podle ČNB v ročním úhrnu v posledních měsících roste.

Saldo odlivu portfoliových investic bylo ovlivněno zejména zvýšením investic rezidentů do nerezidentských majetkových a dluhových cenných papírů. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu v posledních měsících vykazuje zpomalení odlivu kapitálu, dodala ČNB.

Říjnová platební bilance ČR (vybrané položky, v miliardách korun):
Běžný účet 5,149
Zboží a služby 21,288
Kapitálový účet 1,475
Finanční účet 17,570
Přímé investice -3,303
Portfoliové investice 2,714
Ostatní investice 15,973