Podíl nesplácených úvěrů v květnu zůstal na 6,27 procentech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček v květnu zůstal na dubnových 6,27 procenta. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou.

V případě domácností podíl úvěrů v selhání, tedy půjček nesplácených 90 a více dní, v květnu mírně klesl na 5,23 procenta z 5,26 procenta na konci dubna. U nefinančních podniků podíl nehrazených půjček klesl během května na 8,45 procenta z předchozích 8,55 procenta.

Podle základního scénáře z aktuálních zátěžových testů České národní banky by podíl úvěrů v selhání na úvěrech celkem měl pomalu začít klesat. Další scénáře, které počítají s nepříznivým vývojem ekonomiky, ovšem předpokládají opak a růst úvěru v selhání až k 15 procentům u podniků a k devíti procentům u domácností.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního května vzrostly o 5,73 miliardy korun na 1,073 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 68 miliard korun. Zadluženost podniků v květnu meziročně vzrostla o 30,8 miliardy korun na 929,5 miliardy korun. Proti dubnu se zvýšila o 3,86 miliardy korun.