Pojišťovny vybraly i přes pandemii letos více peněz než před rokem, téměř o dvě miliardy

Česka pojišťovna a pojišťovna Generali se v loňském roce spojily a mají 27 procentní podíl na trhu.

Česka pojišťovna a pojišťovna Generali se v loňském roce spojily a mají 27 procentní podíl na trhu. Zdroj: Archiv Blesku

Z majetkových škod pojistitelé řešili v prvním čtvrtletí o 16 procent více škod zapříčiněných vichřicí.
Pokles nastal pouze v pojištění léčebných výloh a dalších rizik cestovního pojištění.
3
Fotogalerie

Za první čtvrtletí roku 2020 pojišťovny vybraly na pojistném 36,6 miliardy korun, což je meziročně o 5,6 procenta více. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za celý loňský rok trh vzrostl meziročně o 5,7 procenta na 136,7 miliardy.

Životní pojištění stouplo o 2,7 procenta, neživotní pojištění o sedm procent. Pokles nastal pouze v pojištění léčebných výloh a dalších rizik cestovního pojištění a v pojištění cizinců o 5,9 procenta, přestože v minulých letech byl u nich průměrný růst o 6,7 procenta.

U ostatních odvětví nepřišel zatím bezprostřední dopad na pojistný trh, neboť pojistné produkty bývají uzavírány zejména u životního pojištění dlouhodobě, a to i na desítky let.

„Reakcí na aktuální situaci by rozhodně nemělo být rušení pojistných smluv, což vede ke ztrátě krytí rizik do budoucna bez možnosti finanční stabilizace pomocí pojištění,“ uvedl analytik asociace Petr Jedlička.

V rámci životního pojištění růst táhnou produkty s běžně placeným pojistným (navýšení o tři procenta), zatímco u jednorázově placeného pojistného trh dále klesá, konkrétně o deset procent. U neživotního pojištění pokračuje růst pojistného od 7,2 procenta (povinné ručení) po 10,4 procenta (retailové pojištění majetku a odpovědnosti).

Z majetkových škod pojistitelé řešili v prvním čtvrtletí o 16 procent více škod zapříčiněných vichřicí, kdy šlo o 34 826 pojistných událostí za 907 milionů korun. Před rokem vzniklo z vichřice 30 042 škod v objemu 747 milionů. Objem škod z vichřice tak meziročně narostl dokonce o 21 procent.

Největší pojišťovny na trhu:

 

Předepsané pojistné za 1. čtvrtletí 2020 v mld. KčPodíl na trhu v procentech

Generali ČP

Kooperativa

Allianz

ČSOB Pojišťovna

ČPP

Uniqa

NN

Cardif Pro Vita

Metlife

9,8

8,7

4

3

2,7

2,1

1,2

0,7

0,7

27

23,7

10,8

8,2

7,3

5,6

3,3

2

2