Pomohlo i dobré počasí: nezaměstnanost byla v prosinci nejnižší za sedm let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

V posledním měsíci loňského roku na úřady práce došlo nejméně lidí od roku 2008. Nezaměstnanost dosáhla 6,2 procenta, předloni v prosinci byl podíl lidí bez práce 7,5 procenta. Proti listopadu stoupla o 0,3 procenta. Lidí bez práce přibylo o téměř 22 tisíc na 453 118 uchazečů. Podle Úřadu práce ČR jde o běžný vývoj nezaměstnanosti ke konci roku, kdy se projevuje postupné ukončování sezonních prací.

„Do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2015 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Nezaměstnanost prý v průběhu roku kopírovala klasickou vývojovou křivku.

Česká ekonomika je podle Sadílkové v dobré kondici, na konci roku byl absolutní počet nezaměstnaných nižší naposledy v prosinci 2008. „Nabídka pracovních pozic však zůstává minimálně, co se kvantity týče velmi solidní, když pracovní úřady v souhrnu evidují přes sto tisíc míst,“ komentuje aktuální data analytik skupiny Akcenta Miroslav Novák.

„Dobrou situaci z hlediska nezaměstnanosti zřejmě vylepšil nejen silný ekonomický růst, ale také příznivé počasí, které umožnilo pokračovat ve stavebních pracích až do samého závěru roku. Meziroční pokles počtu lidí bez práce se v posledních měsících ustálil těsně pod 90 tisíci, což je zřejmě maximum možného,“ vysvětluje hlavní ekonom Unicredit Research Pavel Sobíšek.

Cz Unemployment Rate

„Menší výkyv ještě může přijít v lednu, kdy začíná hledat práci řada lidí, kterým skončila pracovní smlouva ke konci předchozího roku. Pak ale by opět měla nezaměstnanost začít klesat. Pokud se nic zásadního nestane, nezaměstnanost pokoří hodnoty roku 2015 a ještě je vylepší,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Počet volných míst ve srovnání s listopadem klesl o 2504 na 102 545. „Firmy po letním výpadku většinou už doplnily stavy, a pokud chystají v personální oblasti změny, čekají už tradičně na začátek nového roku. Proto se i nabídka volných pracovních pozic poněkud snížila, přesto byla jejich prosincová hodnota nejvyšší od roku 2008,“ podotkla Sadílková. Meziročně prosincový počet volných míst vzrostl o více než 43 800.

Nedostatek správných pracovníků

„Nesoulad nabídky a poptávky je největším problémem na trhu práce. Firmy poptávají řadu zaměstnanců ve specifických oborech, uchazeči se jim ale nehlásí. Mnohé firmy to brzdí v dalším rozvoji. Výhled přitom není nejlepší. Tam, kde je nedostatek zaměstnanců, se bude situace jen zhoršovat, a k nedostatku uchazečů se dostanou i další firmy a obory,“ myslí si Michal Kozub.

Z jednotlivých krajů si nadále drží nejnižší podíl nezaměstnaných Praha se 4,2 procenta. Druhý je Plzeňský kraj, kde ale nezaměstnanost proti listopadu vzrostla o 0,3 procentního bodu na 4,6 procenta. Naopak nejvyšší zůstává nezaměstnanost v Ústeckém kraji, kde činí 8,9 procenta.