Agrofert chce ovládnout uzenářskou společnost Zedníček

Andrej Babiš

Andrej Babiš

Agrofert holding podnikatele Andreje Babiše chce ovládnout uzenářskou společnost Zedníček z Kunovic na Uherskohradišťsku. Fúzi začal zkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kunovická firma podle svého webu patří k největším českým dodavatelům chlazených potravin.

ÚOHS ve správním řízení šetří oblast masných výrobků z vepřového, hovězího a drůbežího masa. Zabývat se bude i výrobky z rybího masa, sýry a lahůdkami. Správní řízení zahájil koncem července. V obdobných případech rozhoduje ve třicetidenní lhůtě, kterou může prodloužit na pět měsíců.

Společnost Zedníček vznikla v roce 1993. Podle svého webu zásobuje tisíc obchodů v Česku a přibližně 900 obchodů na Slovensku. Roční obrat firmy činí přibližně 1,3 miliardy korun. Produkty dodává i do obchodních řetězců. V roce 2009 firma vydělala přes devět milionů korun.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni dokončil akvizici největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group. Nedávno převzetím firem skupiny Wotan vstoupil také do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Jak již uvedl server E15, holding rovněž těsně před koupí tuzemské jedničky na pekárenském trhu United Bakeries.

„V budoucnosti se i nadále bude skupina zaměřovat hlavně na restrukturalizaci zemědělských a potravinářských firem,“ uvedla firma koncem května. ÚOHS aktuálně zkoumá také případný vstup skupiny do Mlékárny Hlinsko.