Babiš chce rozšířit impérium: kupuje čtyři firmy skupiny Mavex

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro, Jan Rasch

S dalším rozšiřováním svého zemědělského impéria počítá podnikatel Andrej Babiš. Jeho Agrofert holding má zájem o nákup čtyř chebských firem skupiny Mavex. Jeho chystanou investici nyní posuzuje antimonopolní úřad. Babiš již na verdikt úřadu čeká i v případě další akvizice - firmy Farmtec z Jistebnice na Táborsku. V případě Farmtecu, který nabízí komplexní služby v oblasti zemědělských investic, by mělo být jasno do konce ledna.

Řízení o společnostech Mavex antimonopolní úřad zahájil osmého ledna. Babiš chce koupit společnosti Mavex Cheb, Mavex Agro, Mavex Ovo a Mavex Diesel, které se zabývají prodejem obilnin a olejnin, výrobou a prodejem vajec a maloobchodním prodejem pohonných hmot.

Mavex Cheb vlastní stejně jako ostatní tři jmenované firmy pět podnikatelů. V roce 2011 výnosy společnosti přesáhly 100 milionů korun. U Mavexu diesel to bylo přes 150 milionů. Výnosy zbylých dvou firem, které jsou předmětem řízení u antimonopolního úřadu, jsou v řádu desítek milionů ročně.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, předloni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo na světě s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard korun).