Babiš končí ve vedení Agrofertu, sám si podepsal výpověď

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Miliardář a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se má stát vicepremiérem a ministrem financí, končí v managementu své společnosti Agrofert. Hodlá zůstat jen v Nadaci Agrofert, která se věnuje charitě. Již v listopadu Babiš uvedl, že v případě vstupu do vlády by ho v čele Agrofertu nahradil ředitel valašskomeziříčské chemičky DEZA Zbyněk Průša.

„Dnes, v pondělí 20. ledna jsem si sám podepsal výpověď, což byl zvláštní pocit,“ napsal Babiš na svém facebookovém profilu.

V blogu, v němž každý týden komentuje dění v politice, pak vysvětlil: „Mé jméno musí zmizet ze všemožných rejstříků, zbavuji se podpisových práv, členství v představenstvech a dozorčích radách. Chci zůstat jen v dozorčí radě Nadace Agrofert, která přispívá na charitativní projekty, což mi snad už nikdo jako střet zájmů vyčítat nebude.“

Podle obchodního rejstříku je Babiš v orgánech sedmi firem a Nadace Agrofert. Mimo jiné jako šéf představenstva Agrofertu a společností Kostelecké maso uzeniny, Profrost či AGF Media. Agrofert Holding ale zastřešuje celkem přes 200 subjektů a řadí se k největším firmám v ČR. Jeho jediným majitelem Babiš zůstává. Kvůli tomu bude podle politických konkurentů jako ministr financí stále ve středu zájmů.

Nového předsedu si představenstvo Agrofertu zvolí ve čtvrtek 23. ledna. Mluvčí společnosti Karel Hanzelka potvrdil, že nejpravděpodobnějším nástupcem Babiše je právě Průša, který se už dříve nechal slyšet, že by takovouto nabídku přijal.

Agrofert je dle svého tvrzení jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku a dvojkou v chemickém průmyslu. Ve více než 200 dceřiných firem dává práci zhruba 27 tisícům lidí a patří tak k největším zaměstnavatelům v zemi. Agrofert vedle Česka působí také v Německu, na Slovensku či v Maďarsku.

Babiš získal největší pekárnu v Bratislavě, koupil ji oklikou