Babiš rozšířil své agrární panství, na Kolínsku koupil družstvo Zálabí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Zemědělské obchodní družstvo Zálabí se sídlem v Ovčárech změnilo majitele. Odhadem za stovky milionů je získal sousední zemědělský obr Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše.

Zálabí je jedno z největších zemědělských družstev na Kolínsku. Babišův Agrofert nákup uskutečnil prostřednictvím dceřiné firmy ZZN Polabí. „Transakci potvrzujeme. Smlouva byla podepsána na konci roku 2015,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka s tím, že hodnotu obchodu Agrofert zásadně nesděluje, protože podléhá smluvnímu utajení.

Agrofert a ZZN Polabí tak rozšířily své půdní panství o téměř 3400 hektarů, z nichž více než polovina je využívána pro pěstování obilovin a přes čtvrtinu na produkci olejovin, tedy řepky. Podle odhadu odborných serverů se metr čtvereční zemědělské půdy v Ovčárech na Kolínsku prodává za 10,14 koruny. Hodnota prodané plochy by tak dosáhla 344 milionů korun.

O změně již ZOD Zálabí informovalo nejen členy, ale i majitele polí, která od nich mají pronajatá. „Nový majitel přináší našemu podniku stabilitu a možnost dalšího rozvoje zemědělské výroby. Máme zájem i nadále užívat vaše pozemky a pokračovat tak ve své podnikatelské činnosti, to je pěstování plodin k výrobě českých potravin pro český trh,“ napsal družstevníkům Václav Civín z vedení ZOD Zálabí.

Agrofert a ZZN Polabí rozšířily své půdní panství o téměř 3400 hektarů, z nichž přes polovinu je využíváno pro pěstování obilovin.

Tržby zemědělského podniku dosáhly podle zatím poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2013 částky 145 milionů korun, z čehož dotace činily 23 milionů, tedy asi 16 procent. Zisk po zdanění pak dosáhl 8,1 milionu. ZZN Polabí předloni utržilo téměř šest miliard korun při zisku přes sto milionů.

Zemědělství a prvovýroba tvoří 21 procent obratu celého Agrofertu, tedy asi pětatřicet miliard korun. Zemědělstvím se ve skupině zabývají téměř tři desítky hlavních podniků, pod které patří další dceřiné firmy. Jen v případě ZZN Polabí jich je více než desítka. Své zemědělské portfolio Agrofert rozšiřuje pravidelně.

Jen v roce 2014 holding nakoupil několik nových společností jako například Agro-Nova, Drůbežárny Osík, Druko Střížov, Poľnohospodárske družstvo Beša a Poľnohospodárske družstvo Horné Obdokovce na Slovensku a Zemědělskou společnost Blšany.