Babišovým nákupem Agropodniku Svitavy se zabývá ÚOHS

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: e15, anna vackova

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal prošetřovat zatím poslední nákup skupiny Agrofert místopředsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Skupina koupila regionálního obchodníka se zemědělskými komoditami a chemikáliemi Agropodnik Svitavy. ÚOHS zahájil správní řízení.

Návrh na povolení fúze podala společnost Agrofert. Firma má prostřednictvím svitavského Agropodniku získat i jeho dceřiné společnosti Agropodnik Svitavy a Agrostav Svitavy. ÚOHS bude posuzovat oblast nákupu a prodeje průmyslových hnojiv, přípravků na ochranu rostlin, zemědělských produktů a poskytování služeb zemědělským prvovýrobcům. Rozhodnout o povolení transakce by měl do poloviny února. Firmy podepsaly kupní smlouvu tento týden v pondělí. Agrofert uvedl, že svitavský Agropodnik koupila jeho společnost Cerea. Kupní cenu společnosti neuvedly.

Agropodnik Svitavy je regionálním obchodníkem s olejninami, obilovinami, hnojivy a přípravky na ochranu rostlin. Firma působí ve čtyřech střediscích v Pardubickém kraji. Vedle Svitav také v Poličce, Cerekvici nad Loučnou a Městečku Trnávka. Zaměstnává 30 lidí. V roce 2013 dosáhla obratu 370 milionů korun. Zbylých 38,7 procenta akcií vlastní menšinoví a drobní akcionáři.

Cerea prodává hnojiva i techniku

Cerea je významným obchodníkem s rostlinnými komoditami. Disponuje sklady s kapacitou 450 tisíc tun na Pardubicku, Hradecku a Havlíčkobrodsku. Je mimo jiné významným skladovatelem zboží pro Státní zemědělský intervenční fond a Správu státních hmotných rezerv. Prodává také osiva, hnojiva, agrochemii, zemědělskou techniku či pohonné hmoty.

Agrofert vykázal za první tři čtvrtletí loňského roku hrubý zisk 7,7 miliardy korun, což bylo o čtvrtinu více než za srovnatelné období roku 2013. Tržby koncernu podnikajícího v zemědělství, potravinářství, chemii, lesnictví či médiích vzrostly meziročně o tři procenta na 180 miliard korun.