Bendl navazuje na Fuksu, chce slučovat úřady

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: ctk/Zbynek Stanislav

Ministr zemědělství Petr Bendl chce z předpisů ve svém rezortu odstranit vše, co je v nich nad rámec evropské legislativy. Bendl plánuje sloučit některé rezortní organizace, zefektivnit tak jejich činnost a ulevit zemědělcům, kteří si dlouhodobě stěžují na přebujelou byrokracii. Zjednodušování předpisů a slučování úřadů v odvětví patřilo také mezi priority Bendlova předchůdce Ivana Fuksy.

Farmáři si dlouhodobě stěžují mimo jiné na to, že čeští úředníci jsou při přejímání unijní legislativy často „papežštější než papež“ a po farmářích vyžadují přísnější plnění předpisů, než ukládá Evropská unie.

„Jsem přesvědčen, že naším společným zájmem je nemučit zemědělce nadbytečnými povinnostmi a požadavky, zvláště pokud podobné nejsou kladeny na jejich zahraniční konkurenty, řekl Bendl. „Proto budu usilovat o to, aby z právních předpisů a jimi vyvolaných administrativních procedur bylo odstraněno všechno, co od nás evropská legislativa nevyžaduje, co jsme si vymysleli sami na sebe,“ dodal.

Bendl se minulý týden sešel se členy takzvané Antibyrokratické komise MZe, jimiž jsou zástupci jednotlivých zemědělských nevládních organizací. Komise upozorňuje úřad na podle ní zbytečné předpisy v odvětví. Během jednání z úst zemědělců zaznělo, že je nejvíce tíží především velké množství kontrol. Ty prý navíc bývají koncentrované do stejného časového období a farmáře někdy kontroluje i několik organizací najednou. Ministr členům komise řekl, že plánuje sloučit některé úřady.

Bendlův předchůdce na ministerstvu Fuksa loni v září uvedl, že chce v nadcházejících třech letech postupně sloučit bezmála dvě desítky úřadů ve svém resortu do dvou nových subjektů a zároveň hodlá redukovat přebujelou agrární legislativu. Podle mluvčí MZe Kateřiny Böhmové není zatím jasné, do jaké míry budou konkrétní Bendlovy představy podobné Fuksovým. „Ty základní parametry by mohly být stejné,“ řekla.

Nový Národní úřad pro bezpečnost potravin měl pod sebe podle Fuksových představ zahrnout Státní veterinární správu, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní rostlinolékařskou správu, Českou plemenářskou inspekci, Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, osm státních veterinárních ústavů a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Pozemkové úřady, Pozemkový fond ČR, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a Ústav pro hospodářskou úpravu lesa měly být sloučeny v další novou organizaci s názvem Národní pozemkový úřad.

Asociace soukromého zemědělství (ASZ) koncem letošního srpna informovala, že připravuje vznik vlastního návrhu zákona, který má omezit byrokracii v tuzemském zemědělství.