Čech farmaří na střeše domu ve Vietnamu, postavil tam hydroponickou zahradu

Hydroponická pěstírna ve Vietnamu

Hydroponická pěstírna ve Vietnamu Zdroj: Fablab Saigon

Honza Frinta staví hydroponickou pěstírnu ve Vietnamu
Hydroponická pěstírna ve Vietnamu
Hydroponická pěstírna ve Vietnamu
3
Fotogalerie

Český občan Honza Frinta přijel do Vietnamu poprvé v roce 2010 pracovat pro nadnárodní firmu, letos ale svoji kancelář přestěhoval na střechu budovy Fablab Saigon v jihovietnamském Ho Či Minově Městě. Pronajal si tam totiž malý prostor, kde vlastními silami vybudoval hydroponickou zahradu a pěstuje tam zeleninu.

Frinta podle vietnamských médií, která si jeho aktivit všimla, na střeše provozuje dva hydroponické systémy složené z několika plastových trubek umístěných nad sebou, do nichž se ze zásobníků čerpá voda. Bez využití půdy v nich pěstuje hlavně rajčata, okurky nebo fazole.

Frintův pracovní den začíná v devět hodin ráno: pravidelně mění vodu v systému, kontroluje teplotu, hodnotu pH a obsah rozpuštěných látek ve vodě. Zároveň prý stíhá i své kancelářské úkoly, které řeší většinou po telefonu.

„Zahradničení je koníček a radost. Je skvělé vidět rostliny, jak každý den rostou,“ citoval Čecha server Tuoitrenews.vn. Frinta zároveň zdůraznil, že jeho způsob farmaření nevyžaduje příliš mnoho prostoru, šetří vodu a také produkuje minimální množství odpadu.

Čech nejdříve kvůli stavbě pěstírny oslovil profesionální firmy, jenže se mu nezamlouvala cena. Projel proto rady na internetu a do budování hydroponické zahrady se nakonec pustil sám.

První konstrukci stavěl skoro měsíc a druhou již pouze šest dní. Za materiál prý celkem utratil 10 milionů dongů (necelých 11 tisíc korun), což je polovina toho, co by musel zaplatit, kdyby si najal firmu.

Na pěstování zeleniny má Frinta promyšlený systém. Okurky a rajčata vysazuje v horních řadách trubek, kde je dost slunce, zatímco ve spodních patrech roste zelenina, která nevyžaduje tolik denního světla.

Několik rostlin mu zežloutlo, ale tento nezdar ho od dalšího farmaření prý neodradil, naopak se Frinta pokouší zjistit příčinu. Zároveň doufá, že jednoho dne budou střechy Ho Či Minova Města pokryté zahradami podobnými té jeho.

Hydroponie
Jde o pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Hydroponicky je možné pěstovat téměř všechny pokojové rostliny, dále zeleninu – rajčata, okurky apod., nebo květiny jako karafiáty či gerbery pro produkci řezaných květů. Velká většina rostlin, která je pěstována hydroponicky, může růst v hydroponii i v půdě. Tento typ pěstování je vynálezem Egypťanů. Mezi výhody patří rychlejší růst rostlin, menší náchylnost k chorobám. Zdroj: Wikipedia.