V New Jersey roste největší vertikální farma na světě

Vertikální farma (studie)

Vertikální farma (studie) Zdroj: Repro techinsider.io

Vertikální farma
Vertikální farma
Vertikální farma
Vertikální farma
Vertikální farma
6
Fotogalerie
Každý rok v USA ustoupí na 1,5 milionu akrů zemědělské půdy urbanizaci. Řešením by mohlo být vertikální zemědělství, kdy plodiny rostou bez slunečního světla a s pomocí moderních technologií. Největší vertikální farmu nyní staví společnost AeroFarms v Newarku ve státě New Jersey.

Na ploše 70 tisíc čtverečních stop (6500 metrů čtverečních) by se mělo pěstovat několik druhů salátů a bylin, píše Daily Mail. Se stavbou se začalo loni v létě

Díky uměle vytvořenému prostředí, které urychlí pěstování i období sklizně, by měla továrna produkovat na 900 tun potravin ročně. To je zhruba o 75 procent větší výnos, než kolik potravin by se vypěstovalo na běžném poli o stejné rozloze.

Pěstování ve speciálním uměle vytvořeném prostředí by mělo spotřebovat až o 95 procent méně vody než při konvenčním farmaření. „Využíváme aeroponní systém vyživování rostlin,“ tvrdí firma AeroFarms. „Díky tomu si můžeme dovolit používat výrazně méně vody a také žádné pesticidy,“ dodává.

Kontrola tvaru i chuti

Navíc technologie by měla umožnit kontrolovat velikost, tvar, barvu, chuť i výživové láky v každé rostlině, která se bude v zařízení pěstovat. Z každé sklizně budou počítače sbírat data, díky nimž by mělo být možné lépe odhadnout další sklizeň. „S monitoringem a sběrem dat jsme schopní minimalizovat typická rizika spojená s tradiční zemědělstvím,“ uvádí firma AeroFarms.

„Ještě nikdy nebyla tak velká poptávka po kvalitních a z výživového hlediska bohatých potravinách,“ prohlásila firma s tím, že v přípravě má několik dalších projektů na čtyřech kontinentech. „Naším cílem je vybudovat farmy ve městech po celém světě,“ vysvětlil šéf firmy David Rosenberg. „Chceme budovat celou infrastrukturu, třeba až 50 farem v jednom městě,“ dodal.

Spor: vertikální zemědělství
O smysl vertikálního zemědělství se dlouhodobě vedou spory. Idea má své podporovatele především díky své efektivitě, jak napsal například National Geographic. Na druhou stranu stále není jisté, že jde o ekonomicky výhodnou cestu. Zatím téměř žádná existující vertikální farma totiž neprokázala, že by se dokázala udržet dlouhodobě v zisku, tvrdí The Huffington Post.