Celoroční zákaz vstupu do lesa je nesmysl, tvrdí Jurečka

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Zákaz vstupu do lesa třeba na celý rok, omezení pohybu po volné krajině a pokuta až třicet tisíc korun za jeho porušení, to podle některých kritiků znamená novela zákona o myslivosti, kterou zpracovalo ministerstvo zemědělství a která nyní míří do sněmovny. Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale takový výklad odmítá.

„Ministerstvo zemědělství navrhuje v novele jedinou věc: zvýšit maximální možnou hranici pokuty za porušení zákona z dosavadních deset tisíc korun, jak to platí od roku 2001, na třicet tisíc korun. To je vše, jinak se nemění nic. Lesy se pro nikoho neuzavírají,“ uvedl dnes Jurečka v reakci na sílící kritiku.

Zákaz nebo omezení vstupu se již v minulosti používaly a stále používají podle Jurečky jen ve velmi výjimečných případech a musí být odůvodněná. „Omezení nebo zákaz může vydat obec s rozšířenou působností pro jednu honitbu nebo její část například v době lovů, aby při něm nebyli turisté zraněni. Opatření může platit v některých specifických lokalitách také v době, kdy zvěř hnízdí nebo odchová mladé, aby je lidé neplašili a zbytečně tím nezpůsobili smrt mláďat,“ uvedl ministr.

Pokud obec opatření vydá, může platit jen na omezenou část honitby, na určitou roční dobu nebo na některé dny či hodiny v týdnu. Proti vydání zákazu či omezení se přitom lze do třiceti dnů odvolat. V Česku je přitom podle údajů ministerstva 5800 honiteb, ročně se vydá zákazů nebo omezení vstupu jen pro maximálně pár desítek z nich. Na to by se podle Jurečky nemělo nic měnit.

Novelou proti přemnožené divoké

Novelu představilo ministerstvo před třemi týdny s tím, že jejím hlavním cílem je snížení přemnožené divoké zvěře a jimi způsobených škod, o jejichž výši a placení se majitelé pozemků s nájemci honiteb často přou. Novela by tak měla mimo jiné usnadnit odlov divoké zvěře tím, že pole s jednou plodinou bude muset mít nanejvýš třicet hektarů. Větší rozloha má být přeťata dvanáctimetrovým pásem s nízkou plodinou, která usnadní lov. Jinak se farmář nedočká úhrady škod způsobených zvěří.

Novela také stanoví, že pokud myslivci v dané honitbě uloví více než pět kusů jednoho druhu zvěře, musí pro další rok vytvořit plán lovu právě pro tuto zvěř. Jinak by jim hrozila pokuta až dvě stě tisíc korun. Pokud bude uživatel honitby plnit zákonné podmínky a plány lovu, nebude muset platit za škody způsobené zvěří majitelům pozemků. Stejně tak nebude za škody platit, pokud podmínky zákona nebude plnit majitel pozemků.

Jakou podobu nakonec novela získá, to se uvidí až poté, pokud a jestli vůbec projde sněmovnou. V ní tradičně zasedá řada myslivců snad ze všech možných stran, a tak se dá očekávat velká diskuse nad podobou novely.